Prejeli smo: Kaj bi o »socialni kapici« rekel papež Frančišek?

Foto: blic.rs.
Foto: blic.rs.

Prispevki bivšega rektorja UL dr. Mencingerja se berejo zelo »blagozvočno«, saj se »vseskozi« zavzema za pravičnost in solidarnost. Zvenijo »ljudsko«. Takšno je tudi njegovo pismo »Socialna kapica in kaj bi o njej rekel papež Frančišek«. V njem odreka programu NSi »ljubezen do bližnjega« in predlagani «kapici« odreka solidarnost in koristnost. Temu nasprotno pa je mnenje ekonomista dr. M. Jakliča, ki mu je kapica koristna, pravična in tudi »solidarna«, to je, ko več ustvariš, lahko tudi več deliš. Osupel se tudi čudim dr. J. Mencingerju, ko v borbi za pravičnost še nedavno prostodušno izjavi, da je povsem narobe, da smo državljani ob privatizaciji dobili certifikate, ker nismo (bili) primerni za kapitaliste, za lastnike podjetij bivšega družbenega premoženja. Pravi tudi, da smo l. 2004 domačijsko gospodarjenje zamenjali z modernim finančnim kupovanjem «donosnih« vrednostnih papirjev, torej s kazino kapitalizmom.

G. dr. Mencinger, ali navadni državljani Slovenije res nismo bili in še nismo primerni za lastnike podjetij, za kapitaliste in tržno gospodarstvo, kar je običajno temelj demokracije? Ali državljani, mali delničarji, delniški skladi, vzajemni, podjetniški, investicijski, pokojninski skladi res še vedno niso pravi lastniki gospodarskih družb? Ali so takšne gospodarske družbe, v naših zakonih in v razvitem svetu, res povsem zgrešene? Znana je tudi vaša izjava v času privatizacije, dvakrat objavljena v Gospodarskem vestniku.: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«

Guverner BS dr. Boštjan Jazbec pa nasprotno resno opozarja: »Pomešali smo vloge lastnikov in menedžerjev in njih odgovornost. Menedžerji, ki se pojavljajo kot lastniki, nimajo interesa, da bi prestrukturirali podjetje, banke same pa brez sodelovanja zadolženih podjetij ne morejo reševati tako velikega števila in obsega slabih dolgov. V Sloveniji smo tranzicijsko zgodbo pripeljali tako daleč, da ne zaupamo več institucijam, ki so normalne v vseh tržnih gospodarstvih. Če je tako, se odločimo, da se ne bomo več šli tržnega gospodarstva, parlamentarne demokracije.«

Bo »kapica« res uničila pravičnost, solidarnost in socialo? Ali ni to bilo že grobo storjeno pri privatizaciji, menedžerskih prevzemih z oškodovanjem družbenega premoženja oz. z oškodovanjem prevzetih podjetij, kar ste celo priporočal!? Takšni prevzemi pa so v Evropi prepovedani! Ali je vaša nenehna skrb za edine »prave« lastnike, to je za menedžerje, tista prava »krščanska ljubezen do bližnjega«, kot to sprašujete druge? Ali je ta vaša skrb za lastnike menedžerje lahko še naprej model našega razvoja? Izjava guvernerja dr. Boštjana Jazbeca je po moje neprimerno bolj odgovorna!

Franc Mihič, Ribnica

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.