Prejeli smo: Evropska Slovenija – Za resnično pravno državo

logo evropska slovenijaV društvu Evropska Slovenija se s svojim civilnodružbenim in strokovnim delovanjem iskreno zavzemamo za vzpostavitev resnične pravne države na Slovenskem. Pri tem vztrajamo, da ključno odgovornost nosi pravosodje. Zanj je bila doslej značilna prevladujoča nekritičnost, cehovska solidarnost, zaprtost in nepripravljenost na spremembe in posledično ohranjanje starega, zlasti načina razmišljanja in delovanja, ki črpa svoje korenine v nedemokratičnem sistemu. Na žalost je pravosodni sistem zaradi tega povzročil in še vedo povzroča številne krivice, ki morajo biti kolikor je to mogoče tudi popravljene.

Veseli nas, da je nekatere naše ocene v svojem predstavitvenem nastopu posvojil tudi kandidat za novega pravosodnega ministra. Končno je bodoči predstavnik oblasti priznal, da slovensko pravosodje ne dosega lastnih ustavnopravnih standardov in s tem evropske normalnosti. Prav tako izražamo zadovoljstvo nad javno izraženo potrebo po korenitih, sistemskih spremembah v pravosodju, ki se morajo zgoditi ob ustreznem zunanjem okolju od znotraj.

Pričakujemo, da bo novi minister za pravosodje zaveze, ki jih je v svojem predstavitvenem nastopu dal državljankam in državljanom, tudi uresničil in da ne bodo ostale zgolj mrtva črka na papirju. Pri tem vztrajamo, da mora najvišje predstavnike oblasti ves čas spremljati zavest o odpravljanju očitnih konfliktov interesov ter temeljno načelo delovanja: odločno voditi z lastnim zgledom.

Tako si prizadevamo ravnati v društvu Evropska Slovenija, zato na Fakulteti za državne in evropske študije na Brdu pri Kranju 25. in 26. septembra 2014 organiziramo mednarodno konferenco na temo Kriza demokracije in pravne države v Evropi. Verjamemo, da bi se od tamkaj navzočih razpravljavcev precej lahko naučili tudi visoki predstavniki slovenske države v vseh treh vejah oblasti.

Evropska Slovenija
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.