Prejeli smo: Dvojna merila samozvanih borcev zoper sovražni govor

logoIzjava Iniciative za svobodo govora

Svet za odziv na sovražni govor (v nadaljevanju Svet) je 4. 9. 2015 izrazil zaskrbljenost zaradi domnevnega porasta sovražnih komentarjev ipd. Pozval je k preganjanju sovražnega govora, k spremembi zakonodaje v smeri strožjega kaznovanja in procesiranja sovražnega govora. Samo dejstvo, da nekdo poziva k omejevanju svobode govora, je po mnenju Iniciative za svobodo govora nesprejemljivo. Omenjeni svet, ki je pobudo o oceni javne izjave filozofa Slavoja Žižka, da je potrebno »postreliti tiste gnusne politike«, ki so protestirali ob grozljivem pomoru novinarjev, karikaturistov in drugih, zavrnil z obrazložitvijo, da naj bi bili objekt žalitve politiki, zaradi svojih dejanj. Katera dejanja opravičujejo streljanje demokratično izvoljenih politikov, Svet ni pojasnil.Prav tako je opravičeval to izjavo z neko drugo izjavo istega, ki ni brez vpliva v javnem prostoru, da je potrebno razstreliti Cankarjev dom z vsemi kulturniki vred, v kateri je očitno prepoznal, da so objekt »razstrelitve« kulturniki, ki si to zaslužijo zaradi svojih dejanj.

Neodzivnost ob eklatantnih primerih sovražnega govora, ki se praviloma pojavlja z napadi na drugače misleče, se pravi tiste, ki ne pripadajo skrajno levemu ideološkemu polu, ali celo ščitenje ideološko sorodnih posameznikov (primer Žižek), kažeta na izrazito dvoličnost omenjenega Sveta, ki si je sam vzel pravico, da ocenjuje posameznikove misli in govor. Takšne pravice nima in je ne sme imeti. Poziv k zaostrovanju zakonodaje, ki bi, po videnem, pomenila omejevanje svobode govora drugače mislečih, je zato nelegitimen.

Iniciativa tudi protestira proti ravnanju policije, ki je vdrla na stopnišče frančiškanske cerkve v Ljubljani in odstranila protestnika z napisom: »Evropa je krščanski kontinent« in »Stop islamizaciji Evrope«. Po drugi strani pa policija ne preganja avtorja spletne strani, na kateri propagira, kako v Sloveniji vzpostaviti šeriat in s tem spodkopava ustavno-pravne temelje slovenske države.

Iniciativa za svobodo govora