Prejeli smo: Brezposelnih mladih največ po 2006

ipmV Društvu za gospodarsko in politično sodelovanje mladih osrednje Evrope smo zaskrbljeni nad pasivnostjo vlade Alenke Bratušek, ki izgublja bitko za boljši jutri mladih v Sloveniji.

Od marca do decembra 2013 se je število registriranih mladih brezposelnih povečalo kar za 5000 novih iskalcev zaposlitve, številka pa znaša danes 32523 mladih.

Ob tem želimo opozoriti, da vlada ne izvaja in ne predstavi nobenega ukrepa iz Nacionalnega programa za mladino, ki je bil oktobra sprejet v Državnem zboru. Mladi si želimo enakopravnosti na trgu delovne sile in ugodnega gospodarskega okolja, a žal vse do danes, nismo zasledili niti enega pozitivnega ukrepa. Mladi potrebujemo sistemske ukrepe in razbremenitev gospodarstva ter plač, izobraževalni sektor pa bi se moral bolj prilagajati in povezovati z gospodarstvom.

Opozoriti želimo, da predstavniki vlade na dolgo in široko govorijo, kako so mladi prva prioriteta, kako je treba delati za mlade, storilo pa se je bore malo. Namesto, da bi se poceni zadolževali, se zadolžujemo po visokih obrestnih merah, kar bo močno prizadelo mlade in prihodnje rodove v naši državi, po drugi strani pa bo to v nekem trenutku močno otežilo naš vsakdan.

Ob tem želimo opozoriti tudi na problematiko programa Jamstva za mlade. Vlada Republike Slovenije se je zavezala, da bo do 31.12.2013 v Bruselj poslala tudi operativni načrt dela izvajanja programa ter konkretne ukrepe za zajezitev brezposelnosti mladih. Program Jamstvo za mlade sicer ne bo prinesel dolgoročnih pozitivnih ukrepov, a očitno je to edini ukrep, ki ga ministrica Anja Kopač Mrak sploh zmore. Trenutno smo z zamujanjem še ena izmed redkih črnih ovc na območju Evropske unije, in več kot očitno je, da se vlada Alenke Bratušek ne zna soočiti z brezposelnostjo mladih.

Ministra Pikala ter ministrico Kopač Mrakovo pozivamo, da čim prej pristopita k aktivnemu izvajanju aktivne politike zaposlovanja mladih ter izboljšanju stanja na področju izobraževalnega sistema, kot tudi izvajanju ukrepov iz Nacionalnega programa za mladino. Predsednico vlade pozivamo, da sama zavzame stališče do neučinkovitega dela in po potrebi koga pozove tudi k odstopu.

Upravni odbor IPM Slovenija