Prejeli smo: Srečanje pod lipami – Alojz Uran

alojz uranProtagonist novega srečanja pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž  v četrtek, 19. decembra, ob 20. uri bo upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Četrtkov večer bo tokrat potekal pred zadnjo adventno nedeljo, posvečen bo duhovnemu razmišljanju o pomenu Božiča in Božičnega časa. Božič je predvsem družinski praznik, praznik upanja, pa tudi veselja, ko govorimo o Božiču najpogosteje uporabljamo besede, ki so vezane na luč in svetlobo. Za široke plasti prebivalstva pa ostaja Božič prepogosto praznik obdarovanja, potrošništva in potrate. Gost srečanja pod lipami bo prisotnim spregovoril o duhovnem dojemanju tega pomembnega krščanskega praznika, o bogoslužju in osebni duhovni dimenziji.

Msgr. Alojz Uran se je rodil v župniji Šmartno pod Šmarno goro. Leta 1970 ga je v duhovnika posvetil takratni ljubljanski nadškof Jožef Pogačnik, bil je stolni vikar v župniji svetega Nikolaja v Ljubljani, študiral v Rimu, bil rektor malega semenišča v Ljubljani ter župnik v župniji Ljubljana-Šentvidu. Papež Janez Pavel II. ga je leta 1992 imenoval za ljubljanskega pomožnega škofa, ljubljanski nadškof pa je postal leta 2004 do odstopa leta 2009.

Srečanje bo v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž, pogovor z upokojenim nadškofom bo vodil Simon Peter Leban.

Krožek Anton Gregorčič – Študijski center za družbeno-politična vprašanja