Preganjati voznika za nekaj € je lažje kot gradbinca za več tisoč, kajne?

Zaradi boljšega organiziranja šudentskega štopanja in zaradi izjemno slabe organiziranosti javnega prevoza pri nas, je pred približno petimi leti skupina prostovoljcev, zbranih okoli znanega IT strokovnjaka Jureta Čuhaleva, izdelala portal Prevoz.org. Portal je sedaj blokiran zaradi ukrepa tržnega inšpektorata.

Spletni portal so študenje postavili brezplačno, na njem ni nobenih oglasnih sporočil, prostvoljcem povzroča samo stroške. Deloval je tako, da si vanj vpisal mesto od kjer potuješ, končni cilj, svojo telefonsko številko in če si želel tudi višino denarnega nadomestila za vožnjo. Kot sem opazil, so bila vnesena nadomestila dokaj nizka. Kot primer: vožnja iz Maribora do Ljubljane je stala okoli 5 €, kar je precej ceneje kot z vlakom (9 – 22 €) ali avtobusom (okoli 12 €).

Preganjati voznika za nekaj evrov je lažje kot gradbinca za nekaj tisoč, kajne?

Pa se je, kot je poročal Radio Študent, našel inšpektor, ki se je predstavil kot študent, se peljal in oglobil voznika. Zaradi dela na črno. Prostovoljci, ki so postavili Prevoz.org, so stran zaprli, dokler se ne razjasnijo vse okoliščine. Več podrobnosti bodo sporočili, ko bodo prejeli pojasnila iz inšpektorata in ministrstva za gospodarstvo.

Kaj 118 inšpektorjev Tržnega inšpektorata RS, ki stalno “jamrajo”, da jih je premalo, da bi zajezili delo na črno, res nimajo bolj pomembnega dela, kot da globijo ljudi, ki si vzajemno pomagajo? Res, da je posredi minimalno plačilo, pa vendar gre tu za vzajemno pomoč. Kaj ni študent vesel, da v poznih večernih urah, ko avtobus ne vozi, dobi prevoz? Kaj človek, ki se vozi sam, dobi sopotnika in nekaj nadomestila za bencin, ni vesel, da mu je nakaj padlo v družinski proračun? Verjemite, da so ponudniki prevozov ljudje, ki jim nekaj dodatnih evrov nadomestila veliko pomeni v njihovem družinskem proračunu. In prav na take se spravijo inšpektorji.

Verjamem, da je tehnično in medosebno (od voznika pač ne pričakuješ, da bi te ‘z lopato čez hrbet’) lažje preganjati voznika, ki je dobil nekaj evrov, kot pa gradbinca ali gostilničarja, ki je na črno zaslužil več tisoč evrov.

Moja izkušnja

Sam sem v zadnjih mesecih imel veliko dobrodelnih predavanj po Sloveniji in da se ne bi vozil sam, da bi zmanjšal ogljični odtis, da bi omogočil prevoz kakšnemu študentu, da bi prispeval še dodatna sredstva za dobrodelne namene, sem oddajal oglase na Prevoz.org. Skoraj vedno se je kdo javil za prevoz, a prav vedno so bili to študenti, ki so v poznih večernih urah potovali v Ljubljano. Študenti so vedno tudi prispevali in tako sem se znašel na seznamu ljudi, ki delajo na črno, četudi sem znesek nakazal v dobrodelne namene.

Vpliv na izzid nedeljskega referenduma

Pravijo, da referendum vedno uspe ali pa pade zaradi zaupanja. Tistega pravega medčloveškega zaupanja volivcev v predsednika vlade, v ministre, v oblast. Saj volivec prav res ne more preštudirati zakonskega gradiva in tudi če bi ga, bi težko presodil vpliv posameznih suhoprarnih členov na vsakdanje življenje.

Kar pa volivci dobro čutimo, so ukrepi, ki nas prizadanejo. In oblast se zadnje čase trudi, da nas prizadane na vse mogoče načine. Kotda se prav norčuje iz nas. Najprej z “umetniškimi prispevki” vladne PR službe z Urško Čepin v glavni vlogi, za katere volivci nismo bili dovolj dorasli, da bi jih razumeli, sedaj pa še s prepovedjo vzajemne pomoči med vozniki in študenti. Le kdo ne bi izgubil zaupanja v tako oblast?

Menim, da bo prav zaradi tega “briljantega” ukrepa, taktično izpeljanega prav nekaj dni pred referendumom, Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, pogrnil še za nekaj več odstotkov kot bi sicer. Študentje, ki sicer po moje bolj slabo hodijo na referendume, bodo  prišli pokazat, kaj jih je zadnje čase prizadelo.

V tujini …

Podobno stran imajo tudi v Nemčiji: www.mitfahrgelegenheit.de, preko katere so prav tako plačljivi prevozi, a jo reklamirajo kot priložnost za “šparanje” in zmanjševanje vpliva na okolje. Tudi v Angliji je več takih strani. Ena od njih je www.liftshare.com. Poznate še kakšno podobno stran v tujini?

Oglasili so se na spletni strani Tržnega inšpektorata RS (dodano 3.6.2011 ob 14:48)

Na svoji spletni strani se je oglasil Tržni inšpektorat RS. Med drugim so zapisali: “Glede na objavljen prispevek na Radiu Študent javnost obveščamo, da smo preko evidenc o inšpekcijskih zadevah pregledali vse izdane plačilne naloge zaradi kršitve Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC), ki so bili izdani aprila in maja 2011, vendar tržni inšpektor študenta-voznika, ki naj bi preko spletne strani prevozi.org nudil prevoze, ni obravnaval, niti ni izrekel nobenega ukrepa.” Celotna izjava

Niso torej povesem jasno zanikali, da niso nikogar obravnavali, pač pa le, da niso obravnavali voznika-študenta in stvar so prevalili na Prometni inšpektorat RS, ki  se še ni oglasil. Je pa Tržni inšpektorat že včeraj 2.6.2011 odgovoril novinarju Radia Študent “da če študenje-fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, bi lahko šlo za delo na črno, to je, da niso registrirani za to dejavnost.”

Prevoz.org spet dela (dodano 3.6.2011 ob 22:42)

Takole pravijo na spletni strani Prevoz.org: “Po današnji objavi izjave Tržnega inšpektorata RS (http://www.ti.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/2537/5407/1b7054cefd/) in Prometnega inšpektorata RS (http://www.mzp.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/799/6781/cf9d9b58d8/), kjer oba jasno zanikata, da naj bi obravnavala in oglobila uporabnika zaradi oglaševanja in izvajanja prevozov prek spletnega portala Prevoz.org, smo se odločili, da storitev ponovno omogočimo.

V ponedeljek bomo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prosili za uradna pojasnila v zvezi z izjavo državne sekretarke Anje Kopač Mrak na današnji novinarski konferenci, da je to, da študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, lahko delo na črno.” Celotna izjava

Foto: Clix, SXC.hu