Predsednika Pahorja napadli zagovorniki izvensodnih pobojev

V Društvu MORiS Kočevska Reka z ogorčenjem in veliko prizadetostjo spremljamo napade na predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Foto: http://news.leportale.com/

V Društvu MORiS Kočevska Reka z ogorčenjem in veliko prizadetostjo spremljamo napade na predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello izvedel zgodovinska spravna dejanja, civilizacijski korak naprej in pomembno prispeval k odstranjevanju predsodkov do slovenske manjšine v Italiji in Slovencev nasploh. Doslej je to najvišja mednarodna počastitev slovenskega antifašizma. Ob tem pa so napadi in žalitve del pritlehne kampanje, ki za vzdrževanje lastnega političnega preživetja brezobzirno in skrajno necivilizacijsko, neevropsko in državljansko nezrelo neti sovraštvo med obema narodoma in med Slovenci samimi. Očitno so za napadi na predsednika Pahorja zagovorniki pobojev, ki nasprotujejo celo nespornim zgodovinskim dejstvom, ki v primeru fojb komunistični režim postavljajo v kontekst zločinskosti vseh totalitarizmov.

Komunistična oblast s poboji omadeževala slovenski primorski boj proti fašizmu

V nasprotju s slovenskimi oboroženimi silami, ki se v boju za ohranitev demokracije in neodvisne države leta 1991 nismo pregrešili zoper vojaško čast in civilne zakone, ki varujejo premoženje in življenja civilnega prebivalstva, je zgodovina zadnjega stoletja na zahodnem robu slovenskega ozemlja in v zamejstvu vse kaj drugega. Primorsko, ki so jo Italijani zasedli po prvi svetovni vojni kot nagrado za boj proti Avstro-Ogrski, je njihova država kruto raznarodovala in gospodarsko ter kulturno zatirala. Požgali so Narodni dom v Trstu in vrsto drugih stavb, leta 1930 so na bazoviški gmajni ustrelili štiri primorske domoljube, ki so se odločno uprli fašističnemu pritisku.

Komunistične oblasti so med kratko zasedbo Trsta in Gorice maja 1945 podobno kot v osrednji Sloveniji tudi tam morile civilno prebivalstvo in ga metale v kraška brezna, imenovana fojbe. Tako kot sta dejstvo požig Narodnega doma v Trstu in fašistično pobijanje Slovencev, tako je dejstvo, da so jugoslovanske komunistične oblasti iz Trsta in Gorice odpeljale in v fojbah pomorile okrog 1600 meščanov: Italijanov, Slovencev in drugih. Tudi slovenske antifašiste, celo tigrovce, verjetne nasprotnike komunizma. S tem so usodno omadeževali dotakratni slovenski primorski boj proti fašizmu, ki so ga na civiliziran način vodili primorski duhovniki, tigrovci … Tudi to je bil razlog za zavezniški izgon Titove vojske z rdečo zvezdo iz Trsta in Gorice in pomemben razlog, da vsaj Gorica ni pripadla Jugoslaviji.

Vse to so nesporna zgodovinska dejstva, zato društvo Moris ne moremo razumeti, kako se najdejo celo predsedniki slovenskih strank v skupnih političnih prizadevanjih z italijanskimi fašisti. Jim je totalitaristična solidarnost bližja kot državna in narodna pripadnost? Lahko v imenu te žalijo slovensko državo in njene najvišje simbole, katerih prvi je predsednik Republike Slovenije?

Zavračanje simbolnih dejanj sprave in sožitja pomeni posredno podporo italijanskemu fašizmu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello pokazal pogum in zgled, dokazal pripadnost najvišjim evropskim civilizacijskim in demokratičnim vrednotam. Javni zapisi in objave, ki našega predsednika vulgarno sramotijo, so nedopustni. V Društvu MORIS menimo, da so vredni ne le obsodbe, ampak tudi kazenskega pregona. Taka je praksa pravnih držav. Nacionalna RTV, katere novinarji izstopajo v napadih in žalitvah, se nima pravice imenovati niti javna niti nacionalna, še manj pa temeljiti na obveznem vzdrževanju s strani vseh državljanov.