Pozdrav krovnih organizacij SKGZ in SSO prihodu dveh predsednikov v Trst

Foto: Daniel Novakovič/STA,

Krovni organizaciji SKGZ in SSO pozdravljata prihod predsednikov Republike Italije Sergia Mattarelle in Republike Slovenije Boruta Pahorja v Trst ob 100-letnici požiga Narodnega doma. Gre za velik poklon vsem nam, s katerim bosta potrdila vrnitev te simbolične in zgodovinske stavbe svojemu prvemu lastniku, slovenski narodni skupnosti v Italiji.

13. julija se bomo spomnili tragičnega dogodka požiga Narodnega doma. Tisto popoldne, ki je pisatelju Borisu Pahorju in številnim drugim rojakom ostalo tako živo v spominu, se je na Primorskem začelo fašistično preganjanje slovenskega naroda in jezika. Dan, ki je napovedoval dolgo, predolgo noč demokracije, spoštovanja človekovih pravic, dostojanstva osebe in dobrososedskih odnosov.

In vendar je danes dan, ko lahko iz perspektive spomina preidemo v perspektivo prihodnosti. To nam narekuje ravno obisk dveh predsednikov Italije in Slovenije, ki sta zaslužna, da je postopek vračanja Narodnega doma dobil odločilni zagon za dosego končnega cilja, za kar smo jima izredno hvaležni.

Vsem nam je jasno, da bo storjen temeljni korak v pravo smer. Podpisu sporazuma bodo seveda morali slediti še drugi koraki, a vendar danes lahko rečemo, da v to smer stopamo skupaj. Tudi kot slovenska narodna skupnost smo se spet izkazali, da v pomembnih zadevah znamo biti enotni. V tem smislu sta dve krovni organizaciji ustanovili fundacijo Narodni dom, ki bo sprejela visoko odgovornost, da tej simbolni in zgodovinski stavbi povrne nekdanji pomen in vlogo ob upoštevanju sodobnih izzivov.

Spoštovana Predsednika!

Današnji dan sta želela obogatiti tudi s skupnim obiskom dveh spominskih krajev v Bazovici, ki opozarjata na grozote prejšnjega stoletja. Vajino dejanje terja od nas spoštovanje in zavedanje, da tega ne bi bilo, če ne bi oba prepričano verjela v vrednote združene Evrope, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in dostojanstva osebe ter na sodelovanju med narodi. Ravno z evropskim povezovanjem, ki se je začelo na evropskih pogoriščih po koncu druge svetovne vojne, so se na tem obmejnem prostoru zvrstili številni dogodki, ki sta Italijo in Slovenijo privedli do konstruktivnega sodelovanja. In to sodelovanje ima kot protagonista slovensko manjšino v Italiji in italijansko manjšino v Sloveniji, kar je nadvse dragoceno.