Pred drugo petletko

Dr. Danilo Türk bo vnovič kandidiral za predsednika države. Omenjeno seveda ni nepričakovana novica. Možakar je očitno rad predsednik  in tistih nekaj manj kot šestdeset odstotkov Slovencev, ki vidijo v njem utelešenje dobrega opravljanja te funkcije, ga bo skoraj zagotovo vnovič izvolilo na položaj.

Simbol države 

Seveda vzbuja znatni manjšini prebivalcev dežele  povsem drugačne asociacije in se ob njem marsikomu toži celo po njegovem predhodniku Kučanu. Toda Türk po eni strani ni prav velika izjema v srednjeevropskem prostoru. Nekdanji hrvaški predsednik Mesić je denimo velikemu delu hrvaškega volilnega telesa povzročal precej hujšo alergijo, pa je drugi mandat kljub temu osvojil s skoraj dvema tretjinama glasov. Kot nekoč že zapisano, ljudje v razmeroma novih demokracijah od predsednika parlamentarne republike ne pričakujejo nadstrankarske drže, marveč opredeljevanje o vseh, tudi povsem obrobnih vprašanjih. Joachim Gauck na Slovenskem ne bi imel možnosti za izvolitev.

Po drugi strani je Danilo Türk na nek način res tisto, kar naj bi kot šef države bil. Je simbol Slovenije ali bolje v njej nakopičenih grotesknih nesporazumov. Ne le, da je za ene vrhunski državnik in za druge pritlehni politikant. Celo sam svojo drugo kandidaturo napoveduje z donečimi zaklinjanji, češ, vedno sem bil predsednik vseh državljanov. In si  v isti sapi ne more kaj, da ne bi počel tega, kar mu je v iztekajočem se mandatu šlo najbolje od rok. Brez vsakega občutka žali čustva velikega števila Slovencev. Kar počne tako prefinjeno, da skoraj ne more biti naključno. Če se mu je ljubilo v spot v podporo družinskemu zakoniku vgraditi tihožitje s Cicibanom, je o njegovem načinu “povezovanja” Slovencev povedano dovolj. Samo nekdo, ki razen interesov zelo ozke skupine ljudi in lastnega ugodja ni zmožen videti ničesar drugega, bi se kot državni poglavar ukvarjal s takšnimi navidezno nepomembnimi podrobnostmi.

A kaj hočemo, takšna je resničnost te družbe in države. In ker bo takšna še dolgo po novembru 2012, je mogoče dobro, da njen obraz svetu že na zunaj razkriva politik kova Danila Türka. In zato mu ne bosta kos niti Zver niti Pahor, h kateremu se z upanjem ozira vse več od Türkovega predvidljivega opravljanja funkcije utrujenih državljanov.

Foto: Urad predsednika države