Skupina katoliških izobražencev: Zakaj je za predsednika Republike najprimernejši dr. Anže Logar?

Volitve predsednika države so vselej zelo pomembne. Posebno težo jim daje neposredna izbira človeka, ki bo v naslednjem petletnem obdobju predstavljal vse državljane in Republiko Slovenijo kot celoto. Gre za častno in hkrati odgovorno funkcijo, ki jo lahko uspešno opravlja samo oseba z znanjem in izkušnjami na domači in mednarodni politični sceni ter osebno integriteto. Ta se med drugim kaže tudi v vključevalnem odnosu do vseh državljanov, civilnih združenj in političnih strank, ki delujejo skladno s slovensko ustavo in imajo na tej podlagi pravico sodelovanja v družbenem, ekonomskem in političnem življenju države.

Za nami je prvi krog volitev, na katerem je dr. Anže Logar upravičeno dobil daleč največ glasov. V nedeljo 13. novembra 2022 bomo tako izbirali med njim in Natašo Pirc Musar. Verjamemo v zmago dr. Anžeta Logarja, ker smo prepričani, da je večina volivcev v njem prepoznala osebo, ki ima lastnosti, kakršne smo navedli v uvodnem odstavku. Naj jih kratko povzamemo:

Dr. Anže Logar je človek z vrhunsko izobrazbo in izjemno bogatimi notranje in zunanje političnimi izkušnjami, ki jih je pridobil v dolgoletnem aktivnem delovanju na političnem področju; še posebej v dveh zaporednih mandatih poslanca državnega zbora in kot minister za zunanje zadeve R Slovenije. Kot poslanec se je odlikoval s strpnim in umirjenim predstavljanjem stališč in predlogov ter z argumentiranim oponiranjem političnim nasprotnikom. V spominu nam je ostalo njegovo predsednikovanje Preiskovalni komisiji o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji. Žal, izsledki Logarjeve komisije doslej (še) niso bili deležni potrebne pozornosti pooblaščenih institucij države, ki so pristojne za nadaljnje preiskave in kazenski pregon. To samo potrjuje, da so v Sloveniji »ogroženi« samo »kurji tatovi«, medtem ko so velike ribe v večini primerov še naprej varne v svojih tajkunskih mlakužah in ribnikih.

Še posebej se je dr. Anže Logar izkazal na položaju zunanjega ministra. Skupaj s predsednikom Vlade Republike Slovenije, Janezom Janšo, sta namreč v manj kot dveh letih uspela Slovenijo ponovno vrniti na politični zemljevid Evrope in sveta, kar je med drugim pomenilo, da so postala mnenja in predlogi Republike Slovenije zaželena in vredna upoštevanja.

Na tej funkciji je vzpostavil in utrdil širok krog poznanstev s pomembnimi in uglednimi politiki ter pridobil poglobljen uvid v mednarodne politične razmere in mehanizme za reševanje sporov ter drugih zahtevnih vprašanj s področja mednarodnih odnosov. To je še posebej pomembno v sedanjih nevarnih razmerah, ki so posledica vojne v Ukrajini in agresivne politike, s katero Putin izziva spopad katastrofalnih razsežnosti.

Prepričani smo, da prav v tem trenutku potrebujemo na čelu države človeka s takšnimi znanji, izkušnjami in poznanstvi. Novi predsednik Republike Slovenije se bo namreč po končani vojni v Ukrajini skupaj z voditelji zahodnih demokracij slej ko prej soočil z zahtevnimi mirovnimi pogajanji med Rusko Federacijo na eni in Ukrajino ter ostalim svetom na drugi strani. To bo bistveno drugačno, predvsem pa neprimerno bolj zahtevno dogovarjanje o ključnih vprašanjih mednarodnih odnosov, kot smo jih poznali doslej. Za Slovenijo bo zelo pomembno kdo in s kakšnimi pogledi bo pri tem zastopal naše interese; dr. Anže Logar bo to nalogo v okviru svojih pristojnosti zagotovo opravil na najboljši možni način.

Enako dr. Anžeta Logarja za predsednika Republike Slovenije kvalificira njegov vključujoč odnos do vseh državljanov in političnih tekmecev. Naj s tem v zvezi povzamemo del njegovega kratkega nagovora državljanom Republike Slovenije, ki ga je predstavil na svoji spletni strani:

»Od današnjega dne naprej se odločamo, kje bo Slovenija čez pet let. Možnosti imamo več. Lahko se še naprej delimo na leve in desne, sam pa mislim da sta pomembni dve stvari:

dialog in zmagovalni duh. Napočil je čas, da si podamo roke!«

Nič podobnega ni bilo mogoče opaziti pri Nataši Pirc Musar. To se je potrdilo na njunem prvem neposrednem soočenju v četrtek, 24. novembra 2022 na TV Slovenija 1, ko smo lahko, sicer prikrito z njenim leporečjem vendar nedvoumno, ugotovili, da bo dejansko predsednica samo leve polovice državljanov. Še posebej tistih, ki ji zagotavljajo izvolitev in so javno povedali, da sme samo ona zasesti to mesto.

Zato pozivamo vse državljane in državljanke, da se udeležite volitev in oddate svoj glas za dr. Anžeta Logarja, saj daje daleč največ upanja, da bo svoje predsedniško poslanstvo opravljal najbolje in v blagor slovenskega ljudstva ter vseh državljanov.

Skupina katoliških izobražencev v Mariboru, 08. november 2022