V Ljubljani so praznovali zmago v državljanskem spopadu

Foto: Printscreen

Ti ljudje, ki so praznovali: ljubljanski župan, predsednik Zveze združenj borcev, so dejansko praznovali zmago, saj posledice te zmage občutimo še danes.

Gotovo je šlo za zmago ene strani v državljanskem spopadu in ta zmaga je bila po svoje popolna, vsaj na vojaškem in političnem polju. Lahko rečemo, da je partizanska oz. komunistična stran dosegla popolno zmago in na podlagi nje dolga desetletja popolnoma obvladovala slovensko družbo, kajti podredila si je praktično vse podsisteme, edino Katoliške cerkve ne. Podredila si je tudi kulturno življenje in kolektiven zgodovinski spomin Slovencev, ki ga je v naslednjih štiridesetih letih temeljito preoblikovala.

Če se Zveza borcev čuti dedinja teh zmagovalcev, potem ima kaj praznovati, saj praznuje dejstvo, da si je popolnoma podredila slovensko družbo.

Za tiste, ki ne vidimo pravega razloga za praznovanje 9. maja, pa to pomeni, da je bila ta zmaga izredno drago zaračunana večini Slovenk in Slovencev, saj je pomenila podreditev zmagovalcem, ki še danes mislijo, da jim ta davek za zmago pripada.