Požareport: Kako je SMC želela razkosati Maribor

Andrej Špenga, šef mariborske SMC in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, je svetovalcem župana Fištravca celo namignil, da vladne pomoči mestu Maribor ne bo brez SMC v mestni koaliciji

Medije, predvsem pa mariborski časopis Večer, so včeraj preplavile izjave vodstva mariborskega lokalnega odbora Stranke Mira Cerarja, zakaj so zavrnili vstop v koalicijo Listo župana Andreja Fištravca. Fištravec jim je namreč očital, prav tako v telefonskem intervjuju za Večer, da so s koalicijsko pogodbo želeli predvsem kadrovsko prevzeti določena podjetja in zavode v lasti mestne občine. Vodstvo mariborske SMC pa je navedbe župana Fištravca odločno zavrnilo, češ “tega nismo nikoli in na noben način zahtevali, niti predlagali.”

Toda mariborsko vodstvo SMC, stranke, ki je – poznamo – polna besed o morali in etiki, očitno javno zavaja in laže. To ni dokazal samo njihov poraženi županski kandidat Anton Kranjc, ko pred volitvami javno lagal o svoji (ne)kaznovanosti, ampak to dokazuje tudi dokument, imenovan “del koalicijske pogodbe”, ki ga kot faksimile ekskluzivno objavljamo v nadaljevanju.

Izjemni kadrovski apetiti SMC

Pričujoči dokument namreč črno na belem dokazuje, kako (si) je stranka predsednika vlade Mira Cerarja želela “razkosati” Maribor kot politični plen po lokalnih volitvah, in da imajo predvsem velike apetite po funkcijah ter direktorskih stolčkih. Iz dokumenta se lepo vidi, da so veljaki mariborske SMC ciljali na Mariborsko razvojno agencijo, Nigrad, Energetiko Maribor in Mariborske lekarne, že pred časom pa smo poročali, da so imeli tudi željo zamenjati direktorja Narodnega doma in festivala Lent Vladimirja Rukavino.

No, Rukavina v pričujočem dokumentu sicer ni omenjen.

In mimogrede, pri sestavljanju svoje prioritetne kadrovske liste so se pri SMC izkazali tudi za precejšnje diletante ter slabe poznavalce mariborskih javnih podjetij. Lekarne Maribor, na primer, so javni zavod in sploh nimajo nadzornega sveta (kot so hudo površno zapisali v SMC), ampak svet Zavoda.

Več lahko preberete na Požareport.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.