Odpreti vsa vrata pomeni prepih

Posebnost slovenske demokracije je, da se pred vsakimi volitvami v Državni zbor pojavijo novi obrazi z novimi strankami, ki naj bi predstavljale umerjeno, nevtralno sredino. Tudi o žlahtni sredini je že bil govor. Vse to početje je skrbno zrežirano v rdečem ozadju z enim samim namenom: zavesti volivce, ki si sicer ne želijo nazaj starih komunističnih časov, a so zaradi svoje prežetosti s socialističnim razmišljanjem in neprečiščenimi zgodovinskimi učbeniki še vedno nezaupljivi do demokracije. Počutijo se pa tudi zavezani spoštovanju zgodovinskih dejstev, ki so pravzaprav prikrojena za uporabo v totalitarnem sistemu.

SDS postala talilni lonec demokratov, ki želijo državi vse najboljše

Stari, preizkušeni partijski kader je uspešno poskrbel za to, da je strankarska politika na slabem glasu, ker da s svojimi različnimi idejami slabi razvoj in ovira napredek. Tako se je z leti pri nas razvila velika skupina zagovornikov propadlega komunističnega sistema, ki se razume kot planet z nekaj sateliti zunaj na novo pridobljenega demokratičnega planetarnega sistema. Ta sistem si je nadel naziv levica, čeprav je v resnici zelo konzervativen. Ko pa je SDSS izgubila Pučnikov socialdemokratski element, se ga je ta samooklicana levica z veseljem polastila. S tem želi kaširati svoj komunistični izvor. Tako so bili do sedaj pri vsakih volitvah glavni akterji SDS, ki je pod Janševim vodstvom dosegla največje uspehe, in tako imenovana levica s svojimi sateliti, ki so se vedno prilagajali trenutni situaciji.

Pri takšnem lahkomiselnem ukvarjanju z demokracijo je SDS postala talilni lonec za vse demokrate, ki želijo državi vse najboljše, zagovarjajo transpatentnost državne uprave, predvsem pa želijo skrbeti za politično higieno in odpraviti iz preteklosti še prisotne pomanjkljivosti v sodstvu in drugih institucijah, na katerih temelji pravna in demokratična država. K temu spada tudi nepristranska revizija zgodovine, čemur se pa ravno levica najbolj upira, saj so laži iz časa druge svetovne vojne temelj njihove eksistence. Tako so nastale pri nas groteskne razmere, da se z zgodovinsko resnica ubada v glavnem desnica, medtem ko levica zagovarja lažno zgodovino.

Bo s stranko Konkretno resnim sredinskim politikom uspelo premakniti slovensko politiko z mrtve točke?

Iz navedenih razlogov na dosedanjih volitvah ni manjkalo poskusov resnih sredinskih politikov, da bi se ustanovila sredinska stranka, ki bi absorbirala tiste neodločene volivce, ki jih poskuša zavesti levica s svojimi zamegljenimi strategijami. To je potrebno, ker do sedaj desnosredinski SDS ni uspelo dobiti absolutne večine in je odvisna od strank, ki niso kontaminirane s komunizmom, a na žalost je izbira zelo pičla.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca Foto: Milan Skledar, vir Državni svet

Zato je ustanovitev nove sredinske stranke Konkretno vsekakor korak v pravo smer. To je moja osnovna ugotovitev, ki pa temelji na želji, da bi lahko sedanja vlada po volitvah okrepljena nadaljevala delo z udobno večino. Moje priporočilo vodstvu stranke pa je: ne pošiljati na vse konce signale, kako odprta je stranka in da bi z vsakomer sodelovala. V političnem vsakdanu resen politik ne more z vsakomer sodelovati. Za uspešno delo si je treba izbrati prave partnerje. Pa tudi volivcu je treba povedati, za kaj bo dal glas. Če podpredsednik Alojz Kovšca reče, da v politiki ni sovražnikov, ampak le nasprotniki, ima gotovo prav, a ti nasprotniki, s katerimi ima opravka naša demokracija, so zelo premeteni in so pripravljeni povzročati svojim nasprotnikom hude težave. Dober namen ja, naivnost nas je pa že mnogo stala.

Kako bodo glasovali poslanci stranke Konkretno, ko bo na dnevnem redu prenehanje financiranja ZZB NOB?

Zdravko Počivalšek govornik na osrednji državni proslavi na Mali gori ob dnevu upora

Da omenim tukaj samo eno zadevo: recimo, da bi v parlamentu glasovali o ukinitvi državnega denarja ZZB NOB. Kako bodo glasovali poslanci stranke Konkretno? Sicer bi pa bilo pravilno, da se v parlamentu manj žolčno razpravlja o stvareh, ki bi se morale reševati v javnih diskusijah in na kongresih zgodovinarjev in pravnikov. Pa tudi novi predsednik Republike Slovenije bi moral prevzeti del tega bremena. Skrbeti bi moral za več politične morale v družbi, za toleranco med različno mislečimi, za normalizacijo odnosov s Cerkvijo in poskusiti naložiti del odgovornosti za reševanje hudih problemov Cerkvi, če ne bo preveč zaposlena z reševanjem lastnih problemov. Potrebuje pa seveda podporo vlade.

Resnici moramo pomagati do veljave, vendar to ne more biti le domena desnice

Po mojem smo vlak k spravi zamudili. Zadnji sekretar ZKS Milan Kučan je to priložnost spretno obšel. Poskrbel je za to, da po osamosvojitvi ni prišlo do poštenega obračuna s preteklostjo in njenega pravilnega ovrednotenja. Vse je ostalo odprto, nedorečeno in naloženo naslednjim generacijam v reševanje. Sedaj si lahko le prizadevamo pomagati resnici do veljave. To pa seveda ne more biti le domena desnice. Na koncu bo morala tudi levica doumeti, da ji ne koristi, če ostane podpornica lažnivcev. Vsi si moramo prizadevati za sožitje, ker nas je enostavno premalo, da bi vodili med seboj moralno vojno. Zavedati se pa moramo, da nobeno sožitje ne bo imelo obstanka, če bo grajeno na gnilih kompromisih.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.