Nedeljska misel: Si, kar ješ

Američan Morgan Spurlock je izvedel eksperiment (in o tem posnel dokumentarec Super Size Me), v katerem je en mesec za redne obroke jedel samo hrano iz McDonaldsa. Posledice tega je krepko občutil na svojem telesu. V mesecu dni se je zredil za enajst kilogramov, s kritično visokim holesterolom v krvi in na jetrih je začel trpeti za hitrimi spremembami vedenja ter spolno disfunkcijo.

Tako je tudi znanstveno dokazal, da res počasi postajaš to, kar ješ. In veste, da na poti po našem svetu jemo marsikaj. Vase tlačimo ne samo lepo zapakirano svinjarijo hitre hrane, tudi z negativizmom se bašemo, z egoizmom, s koristoljubjem, z agresivnostjo, s cinizmom. Tudi strahu pojemo vsak dan za zvrhan krožnik. Povsod, kjer hodimo, srečujemo obvestila, da si nekaj vreden samo, če imaš bujne prsi in gladek obraz, dober avto in visoko plačo, če imaš v življenju moč in pomemben položaj.

To jemo, vsak dan. In to se pozna, mar ne? Mar nismo tudi sami zato takšni, kakršen je svet, znervirani, nasilni, utrujeni, depresivni? Nezadovoljni, ker nimamo tega, česar si želimo, česar pravzaprav pravi svet, da si želimo? In smo takšni, ker bi to radi dosegli. Postajamo to, kar jemo. Čeprav si tega ne želimo.

Zato je ta naš nedeljski postanek pri maši tako zelo pomemben, za naše življenje gre: ker tu dihamo zdravi zrak, ker tu poslušamo besede iz ljubezni, ker tu jemo dober kruh, ker smo tu skupaj in smo skupaj v miru. Ne gre za beg. Gre za obrok. Človek potrebuje vsega tega, da se ne bi zastrupil od egoizma, sovraštva, strahu, žalosti in obupa. Človek potrebuje Boga, jesti ga mora, vedno znova in znova, da ne bi v sebi umrl. Človek mora namreč čutiti, da ga ima nekdo rad, konkretno, kot je konkreten ta kruh. Brez tega pač ne more preživeti kot človek, se ne more v tem svetu kot človek tudi obnašati. Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi.

Kajti kdor jé od sveta, bo postal takšen, kakor je minljivi svet. Kdor jé Boga, pa bo postal takšen, kakršen je Bog. Preprosto, zelo preprosto. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem.

Foto: Brenda Godinez, Unsplash