Portal plus: Tranzicijski dosje – Petrič in paradržavno bančništvo

O Petriču in Kolektorju smo na tem mediju že pisali in ker je te dni, preko lastništva v časniku Delo, postal eden izmed kreatorjev javnega mnenja je že prav, da vzamemo pod drobnogled še bolj natančno. Tokrat smo preverili njegove relacije s paradržavnimi bankami in tega ni nič manj kot za tranzicijski dosje.

Ko so novinarji spletnega portala siol.net na dan svečane razglasitve prehoda Dela iz Laškega v Idrijo povprašali Stojana Petriča kaj bodo njegove prve poteze po nakupu tega časnika jim je odvrnil: »To boste morali vprašati upravo FMR, jaz sem samo nadzornik…« in še: »V kakršnikoli funkciji, povezani z Delom me ne boste našli. Ostajam kjer sem, torej nadzornik v družbi FMR.«

Cenjene bralce bi tudi rad spomnil, da Petrič tudi ne pozna Francisa Hoogewerfa in ne ve nič o temu, da bi bili za konsolidacijo lastništva Kolektorja pomembna off shore podjetja iz Luksemburga in Deviških otokov. Še več FMR-jevo, luksemburško hčerinsko podjetje Archimede s.a. je samo bežna in neuspela zgodbo vezana na eksperiment s trgovanjem z vrednostnimi papirji, ki pa se je povsem po naključju znašla v kraljestvu poštnih nabiralnikov luksemburških podjetij, za katera Petrič ne ve saj nikogar ne pozna.

Bralcem ni odveč dodati niti to, da Petrič nič ne ve o podjetjih v Hong Kongu, niti niso resnične trditve o turistično – hotelirskih in igralniških ekspanzijah (skupaj z goriško igralnico) po južni Ameriki. To samo zato, če se slučajno vprašate če je kaj na tem.

Seveda lahko stavite, da Petrič tudi ne ve kdo so vse pomembni poslovni partnerji podjetij iz imperija, ki ga samo nadzira. Tako dvomimo, da ve kako je Kolektor koling sodeloval z razvpitim Draganom Isajlovićem pri projektu gradnje planiške skakalnice. Če bi malce bolj drezali v to poslovno povezavo, bi verjetno Francis Hoogewerf in Dragan Isajlović sklicala tiskovno konferenco na kateri bi povedala, da Petriča ne poznata (seveda bi tiskovko organizirala najeta delovna sila na FMR).

In Petrič tudi nič ne ve o kakšnem netransparentnem prevzemu podjetja Etra33, ki je služilo kot zadnja poteza v konsolidaciji podjetja Kolektor, pa čeprav ta prevzem že (pre)dolgo preiskujejo na NPU. Kaj šele, da bi vedel kako je če si istočasno solastnik banke, njen nadzornik, da je ta banka solastnik tvojih podjetij in za povrh še tvoj krediter.

Več lahko preberete na Portal plus.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.