Poplave: Karitas pomaga

Škofijske Karitas, ki so prisotne na terenu, so danes in v preteklih dneh s prostovoljci župnijskih Karitas nudile pomoč prizadetim v poplavah, predvsem tistim, ki so še vedno prometno odrezani od sveta in tistim, ki jim je voda uničila bivanjske prostore.

Škofijska Karitas Novo mesto je danes razdeljevala hrano prizadetim v poplavah na območju Šentjerneja, Škocjana in v okolici Podbočja. Pri tem so si pomagali tudi s traktorjem, ki je uspešno premagoval ovire zaradi poplavljenih cest.

Prostovoljci Škofijske Karitas Koper so do sedaj na Goriškem in v Istri obiskali približno 110 družin, pri čemer so nekaterim pomagali pri čiščenju stanovanjskih objektov in njihove okolice. Zelo dobro deluje tudi sosedska pomoč. Na območju tamkajšnje Karitas so zabeležili deset akutnih primerov, v katerih bodo v bližnji prihodnosti morali ponuditi izdatnejšo pomoč. Poleg obleke in posteljnine so za potrebne priskrbeli gospodinjske aparate, pohištvo, nekaterim drugim pa bodo osnovne življenjske pripomočke ponudili po tem, ko bodo očistili stanovanja.

Škofijska Karitas Ljubljana je danes hrano razdeljevala v Črni vasi, kjer so razmere še vedno zelo zahtevne. Prizadetim prebivalcem so razdelili 200 kg kruha, 850 litrov mleka, 720 litrov vode in paleto drugih prehrambnih artiklov.

Sodelavci Škofijske Karitas Celje so že v soboto, 18. septembra 2010, prebivalcem v Preboldu delili pitno vodo, v ponedeljek, 20. septembra 2010 pa so v Posavju razdeljevali vodo, odeje in posteljnino ter pralni prašek. Danes so izročili tudi prvih 3.000,00 € denarne pomoči. Župnijske Karitas na območju Škofije Celje zbirajo vloge za pomoč tistim gospodinjstvom, ki so utrpela znatno škodo na bivanjskih objektih in jih bodo v Karitas obravnavali v prihodnjih dneh.

Več: Slovenska Karitas