T. Mamič, Politikis: “Svoboda govora za nekatere”

Tino Mamič, predsednik ZNP se je včeraj odzval na zelo vprašljivo obsodbo Delovega novinarja, ki je bojda Zorana Jankovića razžalil, ker je v enem odstavku skupaj omenil Jankovića in Josefa Fritzla: “Živimo v državi dvojnih meril. Na eni strani imamo novinarje, ki vsakodnevno kršijo novinarski kodeks, a se ne zgodi nič. Redne žalitve v komentarjih, ki so naperjene proti desnosredinskim politikom ali cerkvi, so praviloma brez vsakih posledic. Ko pa se zgodi domnevna žalitev novinarja na račun levičarskega politika, pride hitro do obsodbe v znesku slabih 2000 evrov. Svoboda govora velja v naši državi očitno samo za nekatere. Sodba zaradi novinarskega komentarja o politiku, v tujih medijih opisovanem kot človek, ki dejansko vlada nad aktualno premierko, je zelo zaskrbljujoče. Nič čudnega ne bo, če bo Zoran Janković tudi zaradi pričujoče izjave na sodišču vložil in dobil tožbo. Živimo namreč v državi dvojnih meril.”

Spomnimo: Ljubljansko okrožno sodišče je včeraj Delovega novinarja Boruta Tavčarja, ki ga je župan Ljubljane Zoran Janković tožil zaradi razžalitve, obsodilo na denarno kazen 1965 evrov, obramba pa je že napovedala pritožbo, poroča spletno Delo. Janković je Tavčarja tožil zaradi zapisa v rubriki Termometer Delove priloge FT junija 2009.

Tavčarjev zapis v Termometru se glasi: “Vsi smo ena velika družina, je o odnosu med mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana, v katerega sklopu delujejo štiri javna podjetja, večkrat povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V podjetjih se s tem ne strinjajo povsem, nekateri celo “zlobno” namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen.”

Kot piše Delo, je Janković na sodišču povedal, da ga je zapis zelo prizadel, saj je razumel, da ga je novinar, ki je o njem sicer poročal korektno, primerjal s človekom, ki je najhujši zločinec tega stoletja. Tavčar je na sodišču poudaril, da je tožilstvo iz komentarja iztrgalo le zgoraj navedeni stavek, celotno besedilo pa se nanaša na odnose med ljubljansko mestno občino in holdingom.

Društvo novinarjev Slovenije je v odzivu na obsodilno sodbo zoper Tavčarja sporočilo, da novinar neprimerne izjave ni zapisal v lastnem imenu, temveč je navajal namige nekaterih uslužbencev podjetij Javnega holdinga Ljubljana. “Poleg tega je novinar izjavo uporabil v komentarju, ki uživa največjo možno mero zaščite svobode govora,” so zapisali v društvu.

Več: Politikis