Predsednik Italije prisilil Gibanje 5 zvezd in Ligo, da sta sestavili vlado

Jurij Paljk Foto: Novi Glas
Jurij Paljk

“Tudi pri nas, tudi z moje strani, bo za uspešno oblikovanje vlade potrebno nekaj politične potrpežljivosti in veliko modrosti …”, je dejal predsednik Slovenije Borut Pahor za časopis Delo po nedeljskih volitvah v Sloveniji, ki so prinesle zmago Janezu Janši, a tudi veliko negotovost. Nekdanja slovenska levica je razdrobljena na veliko strank, a je v zafrkljivem tweetu, ki ga je objavil DamjanTo, veliko resnice.

“Rezultati vzporednih #volitve2018: KPS 52 sedežev, SDS 25 sedežev, NSi 7 sedežev, SNS 4 sedeži. A je Slovenija zihr v letu 2018?”

“Najprej dobi mandat zmagovalec”, je bil jasen predsednik Pahor, ki je še dodal: “Vsaka pomembnejša odločitev v domači, zlasti pa v zunanji politiki, utegne imeti v tem času bolj daljnosežne posledice, kot to sicer velja navadno. Vsi bomo dediči posledic teh odločitev. Zato je tako presneto pomembno, kakšne bodo. Pomembne bodo za vse, za tiste v vladi, opoziciji in za tiste, ki se sicer za politiko prav veliko ne zmenijo. Zato moramo delati čim bolj skupaj, premišljeno in tudi velikopotezno.”

Njegov poziv k modrosti je torej še kako upravičen! Kot je upravičena zaskrbljenost razumnih ljudi v Sloveniji nad nizko udeležbo na volitvah, samo 51,97 odstotka slovenskih volivcev je oddalo svoj glas.

Kar se je zdelo nemogoče, je danes v Italiji stvarnost

Mateo Salvini (Liga), predsednik republike Italije Sergio Mattarella in Luigi Di Maio (5 zvezd) Vir: http://www.rainews.it

Da je politika zares “umetnost možnega”, nas učijo italijanski politiki. Italijanskemu predsedniku Mattarelli je uspelo prisiliti Gibanje petih zvezd in Ligo, da sta sestavili vlado, ker to zahtevajo zdajšnje razmere v Italiji in v Evropi. Kar se je zdelo nemogoče, je danes v Italiji stvarnost. Premier je sicer Giuseppe Conte, Di Maio in Salvini pa sta njegova namestnika in ministra.

Pustimo se presenetiti!

Pred tem objavljeno Novi Glas