Družine Aninega sklada so se po treh letih spet srečale v Šentjakobu

Predsednik RS Borut Pahor je dobil od otrok v dar nekaj risb in risbic.

Družine, vključene v Ustanovo Anin sklad, so se do pandemije spomladi redno srečevale v Šentjakobu ob Savi pri sestrah usmiljenkah, pandemija je z omejitvenimi ukrepi to preprečila, letos pa smo se spet srečali v soboto, 7. maja. Družin je prišlo sicer manj kot prejšnja leta, obiskal pa nas je poseben gost: predsednik države Borut Pahor.

Družina je »prvo, kar v življenju spoznamo, zadnje, po čemer stegujemo roke, in najdragocenejše, kar imamo vmes«

Med mašo v cerkvi sv. Jakoba

Srečanje se je kot običajno začelo ob 10. uri z mašo v župnijski cerkvi sv. Jakoba, ki jo je daroval provincial frančiškanov in predsednik Konference redovnih ustanov Slovenije p. Marjan Čuden. V homiliji je govoril o pomenu družine za vsakega človeka, saj je to »prvo, kar v življenju spoznamo, zadnje, po čemer stegujemo roke, in najdragocenejše, kar imamo vmes«. Družine je povabil tudi, naj osvežijo in gojijo družinsko molitev:

»Bliže ko smo Bogu, bliže smo drug drugemu. Tako ta stvar gre in je zelo nazorna in praktična. In še nekaj se zgodi, še posebej če v družini drug za drugega molite, izkusimo, da nas molitev osvobodi toliko odpadkov. Včasih je treba prečistiti, osvežiti naše odnose, tam noter je lahko veliko konfliktov. Molitev, ta Božja prisotnost, ko nas Bog sestavlja skupaj, pa nam pomaga, da to naredimo tako, kot je treba, da se začutimo, da smo blagoslovljeni in da je družina res nekaj najpomembnejšega in prek molitve Bog prihaja v vaš zakon, v vašo družino – ne kot kontrolor, ampak kot nekdo, ki vam daje moč za lepo življenje.«

V zvezi z molitvijo je p. Marjan Čuden poudaril tudi starodavno modrost, da družina, ki moli skupaj, ostane skupaj.

Predsednik države Borut Pahor se je pogovoril z nekaj družinami, se slikal z njimi in dobil v dar nekaj risb

Podpredsednik uprave AS Alen Salihović, predsednik RS Borut Pahor ter tajnica in blagajničarka AS s. Hermina Nemšak na odru Pod skalco

Po maši smo se zbrali Pod skalco, kjer je bil že pripravljen profesor pedagogike, igralec in animator Sten Vilar, ustanovitelj Studia Anima, ki je potem, ko smo starši odšli po svoje, poskrbel, da so otroci imeli kaj početi. Tudi do prihoda predsednika Pahorja je vabil navzoče, tako otroke kot odrasle, naj zapojejo in zaplešejo z njim in njegovo sodelavko.
Predsednika države smo navdušeno pozdravili, podpredsednik uprave AS Alen Salihović ter tajnica in blagajničarka s. Hermina Nemšak sta ga pozdravila in mu predstavila Ustanovo Anin sklad in njeno poslanstvo, predsednik Pahor pa se je najprej zahvalil za povabilo. Že večkrat je bil nagovorjen, a je do zdaj vsakokrat imel druge obveznosti in ni mogel priti. Zaveda se, da večje število otrok prinaša tudi skrbi in materialne stroške in da mora biti družba, ki postaja vse starejša, pozorna do težav družin, zato se je Aninemu skladu za skoraj četrtstoletno delo na tem področju zahvalil. Svoj nagovor je razvil v to smer, da moramo mladim omogočiti prijetno, prijazno okolje, v katerem bodo lahko razvijali svoje sanje in talente. Ni pozabil niti na trenutno situacijo v Evropi in poudaril, da moramo narediti vse, da ohranimo mir. »Kaj je bolj pomembno v življenju staršev kot to, da otrokom zapustimo svet, ki bo še boljši, da bodo lahko izpolnili svoje sanje in izbrusili svoje talente? To je naše starševsko poslanstvo.«

Predsednik Pahor se je pogovarjal s staršema enajstih otrok.

Po nagovoru se je odpravil med družine in se ob nekaterih ustavil. Najprej se je pogovoril s staršema enajstih otrok, se z nekaterimi fotografiral in v enem takih pogovorov izrazil spoznanje, da se človek velikokrat zave pomena družine in večjega števila otrok šele, ko pride v zrela leta. Družine so bile po e-pošti nekaj dni pred srečanjem obveščene o predsednikovem obisku, tako da so otroci lahko narisali nekaj risb, ki so jih potem dali predsedniku v dar.

Predavatelja Marjeta in Matej Bec sta poudarila pomen  dobrega odnosa med zakoncema za razvoj otrok

Zakonca Marjeta in Matej Bec pripovedujeta o svojih izkušnjah pri razvijanju medsebojnega odnosa.

Po tem srečanju so otroci ostali Pod skalco s Stenom Vilarjem, starši pa smo odšli v dvorano, kjer sta nam spregovorila zakonca Marjeta in Matej Bec. Poročena sta 15 let in imata pet otrok.

»Najino sporočilo bi bilo to, da tudi če imaš več otrok, si je treba vzeti čas zase in je treba graditi odnos, ker je najin odnos garancija, da bodo otroci rasli v zdravem okolju. In pomembnejše od tega, kako vzgajava, je to, kako se midva drug z drugim razumeva, da se znava pogovarjati, prihajati drug drugemu nasproti in si drug za drugega vzameva čas.«

Na podlagi lastnih izkušenj sta govorila o pomenu molitve v družini, pri gradnji dobrega medsebojnega odnosa pa sta poudarila pomen poznavanja sozakonca, kar sta ponazorila s pripovedjo o tem, kako sta skupaj prebirala knjigo Garyja Chapmana Pet jezikov ljubezni. Po prebiranju te knjige je že več zakonskih parov odkrilo nov pristop do razvijanja dobrega in ljubečega medsebojnega odnosa.
Srečanje se je zaključilo s kosilom in druženjem, saj smo si imeli veliko povedati.

Fotografije so iz arhiva Aninega sklada.