Po šolah strašijo pred desničarji v podobi neonacistov

Vir: https://www.facebook.com/filmstrah/
Vir: https://www.facebook.com/filmstrah/

Zadnji teden pred božično-novoletnimi počitnicami je Zgodovinsko društvo Ormož v sodelovanju z gimnazijo v gimnazijski telovadnici v Ormožu pripravilo ogled filma Dejana Baboška Strah. To se je zgodilo dopoldne med poukom. Vsak dijak si je v telovadnico prinesel svoj stol, tako se je na koncu tam zbralo okoli 400 gimnazijcev in skupaj smo si ogledali film Strah, je o tem zapisal na socialnem omrežju zapisal eden od starejših udeležencev, ki je sicer pri Časniku registriran kot komentator. Film je po njegovem najmanj primeren za mladino – ”še za starejše ni primeren. Eno samo nasilje, kljukasti križi in ‘adlerji’ narisani na golih prsih mladincev, kri, pljuvanje, pretepi, …. Samo rdeče zvezde in krščanskega križa nobenega. Je tipični indoktrinacijski film, namenjen restavraciji komunizma – da bi levica na naslednjih volitvah spet zavlada.”

Režiser filma Dejan Babošek, ki je v filmu za glavnega junaka postavil slovenskega desničarja v podobi neonacista Kristjana, v opisu svojega filma navaja, da gre za “razmišljujoč film” in da ga je do “zamisli za film privedel strah.” A ne njegov, temveč strah drugih! Opazil je, da sta se v času, ko se je po balkanski poti začela množična selitev beguncev in migrantov, v Sloveniji oblikovala dva pola. Zmotila ga je predvsem močna protibegunska propaganda, ki naj bi jo v javnosti podpihovala slovenska desnica. Ta po njegovem ”še zdaj seje strah in sovraštvo,” je zapisano v opisu filma. Babošek, ki se do sedaj s svojimi filmskimi projekti še ni uspel prebiti med bolj uveljavljene slovenske režiserje, je pa očito dobro zapisan pri sedanji oblasti, saj se je očitno uspel preriniti celo v šole, meni, da je to, kar se danes dogaja, ”nekakšen remake političnih razmer v Nemčiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Iz tega je izhajala tudi zamisel, da je filmsko zgodbo oblikoval okoli neonacista”.

Zgodba filma pa je naslednja. 17-letni Kristjan, glavni junak filma, ob prihodu številnih prebežnikov v Slovenijo pade pod vpliv desničarske propagande in neonacistične skupine, kar povzroči razdor v njegovi precej bolj liberalni družini. Film naj bi po prepričanju avtorja opozarjal na nevarnost rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost pozival k strpnosti in sprejemanju drugačnosti. Babošek se je v filmu zatekel k brutalnim prizormo, ki naj bi gledalcem odzvanjali še dolgo po ogledu filma in spodbudil k razmisleku o smiselnosti neutemeljenega sovraštva in nasilja nad drugačnimi.

Na facebook strani so tudi zapisali, da se je v letu 2017 filma Strah na ”raznih projekcijah in debatah po filmu ogledalo 4700 gledalcev, obiskali smo 7 festivalov in spisali scenarij za celovečerno verzijo filma Strah.

In še to, čemu ravno film Strah. Če sledimo Babošku, velja izpostaviti naslednje: “Strah je nedvomno res postal orožje številka ena, predvsem v rokah političnih strank. V filmu Strah srednješolec nasede prav tej manipulaciji skrajne desnice. Z doktrino strahu nezadovoljenemu ljudstvu zlahka ponudimo sovražnika, ki navidezno predstavlja celoten družbeni problem. Kam to pelje, smo videli vsi na nešteto primerih iz zgodovine. Žal pa imajo ljudje slab spomin, poleg tega je dejavnik tudi to, da se zgodovina danes rada potvarja.”

Tako torej Babošek in njegova ekipa!

Pripis uredništva: Najbolje bo, da bralci sami presodite, kako je s tem, če je takšen film primerno vzgojno sredstvo za odraščajočo mladino. Naj Vas zgolj spomnimo, da so v eni od ljubljanskih srednjih šol odrekli gostoljubje brigadnemu generalu Tonetu Krkoviču, ki je imel tam namen predstaviti osamosvojitveno zgodbo.

Vir: Facebook