PlanetSiol: “Verjeten razkol v PS, najbolje za SD.”

Po Jankovićevi zmagi na Brdu pri Kranju so verjetni razkol v PS, razpad vlade in predčasne volitve, menita politična analitika Matej Makarovič in Igor Pribac.

Rezultat 55 odstotkov proti 45 odstotkom delegatskih glasov je “približno razmerje med tistimi, ki so se v PS vključili na podlagi podpore Jankoviću kot osebnosti, saj je bila stranka ne nazadnje ustanovljena kot Jankovićeva lista, in tistimi, za katere je PS predvsem orodje za vladanje in zagotavljanje prednosti, ki iz tega izhajajo”, sinočnji izid glasovanja na Brdu pri Kranju komentira politični analitik Matej Makarovič. “Nazadnje je v spopadu med karizmo in oblastniškim pragmatizmom vendarle, sicer tesno, zmagala karizma,” dodaja.

Makarovič pravi še, da bo Bratuškova, če ostane predsednica vlade, izgubila vsakršno kredibilnost, saj je izgubila boj za predsednico stranke, če se umakne, pa bo kmalu pozabljena.

Logične bi bile predčasne volitve

Po Makarovičevem mnenju je verjeten razkol v PS, iz dosedanjih stališč vseh ključnih oseb vladajoče koalicije pa bi morali, kot pravi, logično slediti razpad vlade in predčasne volitve. “Vendar si lahko z vedno priročnim izgovorom prizadevanja za stabilnost tudi premislijo. Pozabiti ne smemo niti na interes poslancev, ki lahko natanko vedo, da jih v novi sestavi parlamenta ne bi več bilo.”

Da je razpad vlade in vnovične volitve zelo verjeten scenarij se strinja tudi politični analitik in profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti Igor Pribac.

Če nastane nova stranka, Bratuškova v njej ne bo ključna

“Možen scenarij bi bil razpad PS, pri čemer bi v vladi formalno ostal tisti del PS, ki je podprl Bratuškovo, Jankovićeva PS pa bi bila formalno v nekakšni konstruktivni opoziciji, a bi dejansko s podporo vladi pri ključnih odločitvah preprečila predčasne volitve. Seveda bi lahko bila to druga vlada, a ob skoraj enaki koaliciji,” pa je še pojasnil Makarovič.

Če se bi sinočnji kongres privedel do nastanka nove stranke, bi bili v njej tisti, ki so na kongresu izkazali podporo Bratuškovi, a v tem primeru bi verjetno ključno vlogo odigrali drugi, ne Bratuškova, razmišlja Makarovič.

SD bi pridobila največ

Sicer pa bi nove volitve verjetno najbolj koristile SD, ki je bila v obdobju prejšnjih volitev na eni od svojih najnižjih točk, meni Makarovič. A bo imela Lukšičeva stranka močno konkurenco, “od strank na radikalni levici pa do Šoltesa in Cerarja, ki bosta tokrat verjetno glavna aduta levice”.

Relativna zmagovalka volitev bi lahko bila SDS, a bi koalicijo v zdajšnjih razmerah težko sestavila, največji poraženki po mnenju Makaroviča pa bi bili PS in DL, zadnja bi se od državnega zbora poslovila.

Več lahko preberete na PlanetSiol.