Planet Siol: Kako se politiki vmešavajo v državna podjetja

Intervjuji so postali priljubljeni način politikov, kako upravljavcem državnega premoženja sporočati svoje intimne želje, kaj narediti z državnimi podjetji.

Najprej pojasnilo: spisek 15 državnih podjetij, ki naj bi jih Republika Slovenija želela privatizirati, je sestavila vlada premierke Alenke Bratušek, seznam so potrdili poslanci v mandatu Alenke Bratušek. Vsa pooblastila in pristojnosti za prodajo ima SDH, ki mu politiki na deklarativni ravni priznavajo popolno avtonomnost in suverenost pri odločanju. Praksa zadnjega meseca kaže, da je med besedami in dejanji vladnih politikov velik prepad.
Kako se politiki vtikajo v upravljanje premoženja

1. Državni sekretar za privatizacijo Metod Dragonja NKBM ne bi prodal

Metod Dragonja je v sobotnem intervjuju za Večer dejal, da se mu prodaja NKBM po ceni 200 milijonov evrov ne zdi smiselna. Hkrati priznava, da je on tisti, ki pripravlja strategijo za upravljanje državnega premoženja, ki jo je že potrdila vlada in v kateri je določeno, da se NKBM proda.

SDH je sicer skladu Apollo podelil ekskluzivno pravico za pogajanja, kar pomeni, da drugega ponudnika v tem času ne obravnava. V primeru neuspešnih pogovorov z ameriškim skladom pa lahko SDH začne pogovore tudi z drugim kupcem. Ekskluziva je pogosto vezana na plačilo dodatne premije, ki jo mora kupec v primeru uspešnega dogovora s prodajalcem plačati za večinski delež družbe.

Nad Slovenijo visi zaveza naše države Evropski komisiji, da banko proda do konca leta 2016. Če ji to ne bo uspelo, bo to namesto nje naredila Evropska komisija, Slovenija pa pri tem ne bo imela nobene besede. A po Dragonjevih besedah je za Slovenijo zagotovo ugodneje, da za prodajo poskrbi sama. Če se pogajanja s skladom Apollo ne končajo s prodajo, lahko SDH začne pogajanja z drugim preostalim potencialnim kupcem ali pa gre v nov postopek prodaje naše druge največje banke.

“Časa je več kot dovolj. Tudi če pogovori s skladom Apollo padejo v vodo, je mogoče izpeljati nov postopek prodaje in banko prodati do konca leta 2016,” je prepričan finančni analitik Matej Tomažin.

Ameriškega veleposlanika v Sloveniji Brenta Hartleyja smo želeli povprašati za komentar glede pogajanj z Apollom, ki je ameriški finančni sklad, a Hartley se ta teden mudi v Bruslju in je za novinarska vprašanja nedosegljiv, so nam sporočili z veleposlaništva.

2. Miro Cerar iz Bruslja sporoča, naj prodajo Telekom

“Menim, da je treba danes odgovorno izpeljati še zadnje dejanje in se odločiti tako, kot je prav, kot Slovenskemu državnemu holdingu narekuje strokovna vest njegovih odločevalcev in kot je tudi ekonomsko upravičeno,” je Cerar dejal 10. junija v Bruslju, ko se je udeležil vrha EU in Latinske Amerike. Nadzorni svet je namreč po premierjevih besedah izrecno ugotovil, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko upravičena, je poročala STA.

Avtorja: David Kos, Urška Makovec. Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.