Pismo bralca: Odziv na kurente, ezoteriko in pustno rajanje

Na spletni strani Časnik.si sem nedavno prebral članek Kurentov kostum: pred uporabo se ni potrebno posvetovati z duhovnikom ali eksorcistom! (Domen Mezeg, 24. 2. 2017). Načeloma je avtor ubral dobro poanto, da se nam ni treba bati vseh poganskih šeg. Vendar si članek zasluži tudi nekaj pojasnil, ali bolje rečeno, dopolnil.

Najprej bi rad opozoril na članek hrvaškega salezijanca, sicer študentskega kaplana Damirja Stojića, ki odgovarja prav na to vprašanje, ali je pustno rajanje v maskah v nasprotju s krščanskim naukom. Članek, sicer v hrvaščini, si lahko preberete tukaj. Glede tega se strinjam in nimam pomislekov.

Rad bi pa opozoril na trditev, ki jo je zapisal avtor glede odnosa med krščanstvom in ezoteriko: »Govora je celo o krščanski jogi in zen krščanstvu. V tem ne vidim nevarnosti sinkretizma, saj tehnika še vedno služi bistvu, to je veri v Kristusa in evangeljskemu izročilu. Seveda pa ni v skladu z dobrim starokatoliškim predkoncilskim duhom, kjer je vse približno tako togo, okostenelo in večno kot sama Božanska komedija Danteja Alighierija.« Rad bi ob tem opozoril, da tu ne gre za vprašanje prestiža ali celo čistunstva, kot želi namigovati avtor članka, pač pa gre za realno nevarnost, že zaradi tega, ker se krščanstvo kombinira z nauki in verstvi, ki zastopajo stališče, da se človek lahko sam odreši – ergo: Odrešenika (Jezusa Kristusa) torej ne potrebujemo. Gre torej za kombiniranje nečesa, kar ne sodi skupaj. Če berete pozorno Sveto pismo, so Judje v Stari zavezi zelo radi prevzemali stare poganske kulte, zaradi česar so trpeli pomanjkanje blagoslova. Vendar je Jahve jasno spregovoril: »Jaz sem GOSPOD, tvoj Bog, ki sem te izpeljal iz egiptovske dežele, iz hiše sužnosti. Ne imej drugih bogov poleg mene!« (2 Mz 20, 2-3). Jezus te zapovedi ni razveljavil, kolikor je znano.

Kar se tiče nezdružljivosti joge s krščanstvom, o tem jasno govori katoliški duhovnik James Manjackal, ki je doma iz Indije, torej »domovine joge«. V slovenščini si ga lahko preberete tukaj. Sicer pa o tem, kakšen odnos naj bi kristjan imel do ezoterike, new age duhovnosti in tudi do drugih, povsem »praktičnih« zadev, kot so denimo horoskopi, piše cerkveni dokument »Jezus Kristus, prinašalec žive vode«, ki je dostopen tudi na spletu.

Dobro je poznati Božjo besedo, pa tudi izročilo nauka Cerkve, da se o tem poučimo. Prav tako nam prav pridejo pričevanja tistih, ki so imeli izkustvo z ezoteriko oz. nekrščansko duhovnostjo nasploh (in le-ta je lahko zelo prikrita). Konec koncev pa je eden od darov Svetega Duha tudi dar razločevanja. Žal pa je v naši domovini nepoučenost o teh pojavih velika ne samo pri krščanskih laikih, pač pa tudi pri duhovnikih in celo pri škofih – spomnimo se samo apologije razvpite Zdrave atmosfere s strani enega od slovenskih škofov, čeprav se je v tej skupini izvajal kult osebnosti, ki je svojega voditelja postavljal na mesto Boga. Znani so tudi primerki, ko so nekateri duhovniki laikom, ki niso bili povsem prepričani, dali vedeti, da ni nič narobe, če se ukvarjajo s homeopatijo, jogo in podobnimi zadevami.

Naj bo za modre dovolj. Ali kot so zapisali stari Rimljani: Sapienti sat.

Gašper Blažič, Celje