Peterle: Problema ne bi bilo, če bi se Hrvaška držala dogovorjenega

PREJELI SMO. Evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSi) je na včerajšnji konferenci ELS o Zahodnem Balkanu, kjer je bilo govora o širitvi Evropske zveze in napredku držav, ki so že v postopku pogajanj, ali šele želijo postati kandidatke, izpostavil nujnost upoštevanja enakih načel na enak način za vsako državo kandidatko.

“Tako pa se dvostranska vprašanja v nekaterih primerih upoštevajo res kot prava dvostranska vprašanja, v drugih primerih so sestavni del pridružitvenega procesa, v primeru Slovenije pred dvajsetimi leti pa so postala evropsko vprašanje. Držimo se načel,” je dejal Peterle.

Ko gre za aktualno vprašanje Slovenije in Hrvaške Peterle meni, da je z dodatnimi napori mogoče najti primerno rešitev. “A brez moralnih naukov ali neuravnoteženega pritiska brez pravega razumevanja situacije,” je opozoril evropske kolege in pojasnil, da je Slovenija pred novo težavo, ker je nova hrvaška vlada spremenila odnos do reševanja vprašanja Ljubljanske banke, kot je bil dogovorjen s takratno premierko Jadranko Kosor.

“Nihče si ne želi zavlačevanja širitve EZ. Osebno si želim, da bi bila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu soglasna in pospremljena z aplavzom. Za dobre medsosedske odnose, sta potrebna dva dobra soseda, ne le eden,” še meni Peterle.

Vir in foto: poslanska pisarna