Peterle: Ni časa za sanje, zbuditi se je treba

To je na današnji slavnostni seji glavnega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve povedal predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle. Navzočim na današnji slovesnosti je ob obletnici voščil tudi predsednik združenja Ivan Oman in več ministrov Peterletove vlade.

Oman se je v svojem nagovoru dotaknil nekaterih zgodovinskih poglavij prizadevanja slovenskega naroda za samostojno in suvereno državo. Poudaril pa je, da med takšna prizadevanja ne spada NOB. Tistim, ki pravijo, da brez NOB ne bi bilo države, je treba povedati, da je Edvard Kardelj še leta 1947 zagotavljal Rusom, da nas lahko štejejo kot eno sovjetskih republik, je dejal Oman.

Spomnil je na dogodke v letih pred osamosvojitvijo – od 57. številke Nove revije pa do plebiscita. Kot je poudaril, so nekateri vedeli, da slovenska osamosvojitev niso le sanje, kot so to govorili nekateri, pač pa da je resničnost in da bodo državo tudi ubranili. “Ali se je komu zdelo, da so to le sanje? Mi, ki smo bili zraven, smo imeli to za dejanje,” je dejal. Danes smo lahko na to ponosni in si lahko čestitamo, je povedal Oman.

Več: Reporter