Pet let pobude Vseposvojitev – da ne bi umrli zaman

Pet let pobude Vseposvojitev – da ne bi umrli zamanV petek, 24. maja ob 18h, bo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu sveta maša ob peti obletnici delovanja pobude Vseposvojitev. Daroval jo bo ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Sledila bo okrogla miza z naslovom SVETE ZGODBE. O celjenju ran bratomorne vojne s srčnostjo, spominom in molitvijo bodo spregovorili Peter Hribar, Olga in Alojz Hudnik, Janez Juhant, Pavle Rak, Marija Stanonik in Anton Tomažič.

Hude rane v našem narodu se ne bodo pozdravile same.

Ne morejo jih zaceliti tisti, ki so jih zadali ali njihovi nasledniki, na katere je padlo podedovano prekletstvo. C. G. Jung to izrazi takole: »Kdor zadaja rane, rani tudi sebe.« Od avtodestruktivnega rodu, ki zanika ali celo opravičuje poboje in ki je ujet v oblastne, finančne in druge priročne omame, ni smiselno ničesar pričakovati, kaj šele terjati, saj je sam potreben zdravljenja. Da so rane pogubnejše za tistega, ki jih povzroča, kot za tistega, ki mu jih zadajo, nazorno kaže denimo vitalnost slovenstva v Argentini v primerjavi z našo matično dekadentnostjo.

Jungova misel se še nadaljuje: “Kdor zdravi, zdravi tudi sebe.” Svete zgodbe pričujejo o tistih odzivih na trpljenje, ki so zdravilni in prinašajo rodovitnost. Kdor pretrpi bolečino, strah in solze, je nagrajen s človeško rastjo, odprtostjo srca, neomajnim pogumom in ustvarjalnostjo. To pa je energija kot voda, veter, sonce ali bencin, ki jo vsak od nas in vsi v našem skupnem domu nujno potrebujemo. Če čutimo, da mučencem »z zasutimi usti« nekaj dolgujemo, ker niso imeli priložnosti živeti kot mi, jim kot varuhi spomina po zgledu sogovornikov petkove okrogle mize posvetimo pozornost. Da ne bi umrli zaman.

Lepo vabljeni v Šentvid.