Pedro Opeka postal častni doktor Univerze CEMA iz Buenos Airesa

Universidad del CEMA v Buenos Airesu je dne 18. julija v glavni dvorani podelila doktorat Honoris causa misijonarju Petru Opeka za njegovo humanitarno delo na Madagaskarju.

Zaradi množice, ki se je zbrala med povabljenimi in gledalci, ki so hoteli poslušati, videti in občutiti osebnost misijonarja Opeke je bilo potrebno, da so organizatorji dodali še tri učilnice univerze, kjer so udeleženci lahko preko videa spremljali ceremonijo.

V dvorani je bil ves glavni odbor Univerze CEMA: rektor dr. Edgardo Zablosky in prorektor Lic. Tone Marin, predsednik odbora univerze dr. Roque Fernandez, veleposlanica RS Jadranka Šturm Kocjan, dr. Jure Rode, profesorji univerze, več znanih argentinskih ekonomistov, študentje in veliko drugih, seveda tudi lepa skupina Slovencev. V velikem številu je bila tudi prisotna družina Opeka.

Ceremonija je pričela z vhodom argentinske zastave z zastavonošem UCEMA in petjem argentinske himne. Nato je spregovoril uvodne besede dr. Martin Lagos, tajnik odbora UCEMA, ki je razložil zakaj univerza podaja to priznanje misijonarju Opeki. Nato pa je stopil na oder Lic. Jesus Maria Silveyra, pisatelj in državni sekretar kmetijskih trgov, ki je napisal knijgo »Un viaje a la esperanza« o misijonarju Opeki. Na kratko je opisal, kako je spoznal patra Opeka, kako ga je obiskal na Madagaskarju in kako je pripravil vsebino knjige. V njegovem opisu se je začutilo, kako globoko je na tega pisatelja prodrl vpliv dogajanja v Akamasoa.

Nato se je predvajal video o delu, ki ga je naredil misijonar Peter Opeka na Madagaskarju.

Sledilo je imenovanje “Doctor honoris causa”, ki so ga izročili dr. Roque Fernandes in dr. Edgardo Zablosky v imenu UCEMA.

Misijonar Peter Opeka se je zahvalil UCEMA za to priznanje in spregovoril publiki o tem, kako se je to delo začelo, da ni nobenih čudežnih postopkov ali posebnih besed. Treba je bilo prijeti v roke in rešiti vsakdanje situacije, doseči zaupanje prebivalcev, ki so že toliko trpeli in bili večkrat ogoljufani z raznimi humanitarnimi projekti. Vlade in javni uslužbenci morajo delati za svoje državljane in ne državljani za vlado in javne funkcionarje. Človek potrebuje delo, da se počuti svobodnega, kajti samo socialna pomoč ga naredi odvisnega in nesvobodnega.

Po besedah Petra Opeke so mu podelili še priznanje parlamenta Province Buenos Aires in parlamenta mesta Buenos Aires.

Ceremonija je bila s tem zaključena, sledili so pozdravi in slikanje. Vsi so hoteli misijonarja pozdraviti in mu čestitat za to ogromno humanitarno delo v Madagaskarju. Pogovore so nadaljevali še ob prigrizku, ki ga je pripravila univerza.

Vir: Svobodna Slovenija