Pasti in zablode ob pojmu svoboda

Vir: netHD

Po naravnost spektakularni zmagi Gibanja Svoboda na nedeljskih parlamentarnih volitvah se marsikdo sprašuje, kaj nam to novo dejstvo zna prinesti. Pa niti ne šele po preštetju glasov, marveč že takrat, ko se je gibanje pojavilo s provokativnim imenom, kot ga nosi samo pojmovanje besede svoboda, ker je bilo postavljeno in predstavljeno kot fronta proti obstoječi oblasti, ki kot da omejuje svobodo ljudem, medijem, drugim pobudam.
Če se torej pomudite in preberete vsaj nekaj tistega, kar na Googlu najdete pod pojmom svobode – ker vam ne kanim prepisovati od tam – potem boste zlahka dojeli tudi razliko med pojmom svobode kot hrepenenju po nečem, po želji po prosti izbiri med alternativama, kar je bilo najbrž tudi vodilo vodje gibanja Robertu Golobu, ko se je spustil v to avanturo, in stanjem, v kakršnem sta se on in njegovo gibanje znašla zdaj, po volitvah.

Hrepeneti po svobodi je nekaj drugega kot zagotoviti jo tistim, ki so te izvolili

Velikanska razlika je namreč, ko je svoboda cilj, hrepenenje, neizpolnjena želja, nekaj, kar te priganja v upornost, v boj, v tveganje, žrtvovanje, iskanje rešitev, porajanje idej, mnenj, ko se ti v krvi dviga adrenalin, da ne naštevam naprej, ter tistim stanjem, ki sta ga prinesli nedeljsko preštevanje glasov ter preprosto dejstvo, ki ga prinaša zmagoslavje, kar pa postavlja gibanje iz konkurenčne stranke na mesto odgovornega za vodenje države. Tu gre za pravcati salto mortale, saj zdaj ni več cilj premagati nasprotnika, ampak sprejeti popolno odgovornost za vodenje države, ko postanejo pred volilnim molkom obljubljane puhlice nekaj povsem realnega in zavezujočega. Vsega tega se najbrž avtor – če mu ideje za ime Gibanje Svoboda niso prišepnili iz ozadja – niti dobro ni zavedal. Da včerajšnje zveneče, tako popolno ime lahko prinaša toliko odgovornosti ne le do volivcev in domače javnosti, ampak tudi do medijev in tujine, saj vsi razumejo ali poznajo izraz »freedom«. Lepo in zveneče za uho, a tudi polno odgovornosti.

Sestaviti vlade ne bo težko, teže bo izpolnjevati obljube

Sploh ne bo težko sestaviti ministrske ekipe, saj je ambicioznih vse polno, ki se mu bodo motali pod nogami, teže bo z obljubami, ki jih bodo krvavo žulile, saj je svoboda podobno kot državni proračun vezna posoda: če tu vzameš, tam manka. In obljubili smo Institutu 8. marec, da bomo popravili vse po spisku, kar je zašuštrala Janškova vlada, in mladim stanovanja in službe in svetlo prihodnost in starim domove in lepe pokojnine in zdravstvo brez čakalnih vrst in dobre plače in uravnoteženo gospodarstvo. In tudi na KUL-ovce ne smem pozabiti, se spomni Robert, saj sem jim pobral vse glasove, pa na tajkune in na nacionalno TV in vladavino prava.
In če je bila svoboda rešitev za Slovenijo, je zdaj ta ista svoboda kot mlinski kamen okoli Golobovega vratu; to ni ogrlica iz biserov in tudi od plesa se mu že vrti; pa dajte namesto polke kar angleški valček. To in vse drugo ter tretje ali osemnajsto sledi, in če boste poslušali radovednih ušes ter gledali zvedavih oči, vam prav nič ne uide. Predstava gre naprej pod taktirko možica iz Murgel, dajte mu vendar podstavek. Show must go on.