Papeževo sporočilo za svetovni ekonomski forum v Davosu

davosObvladovati četrto industrijsko revolucijo: tako se glasi tema svetovnega ekonomskega foruma, ki od 20. do 23. januarja poteka v Davosu v Švici. Udeležencem dogodka, ki se sicer odvija vsako leto, je papež Frančišek poslal sporočilo. Le-tega je kardinal Peter Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, izročil ustanovitelju in izvršnemu predsedniku foruma, profesorju Klausu Schwabu.

Človek mora voditi tehnološki razvoj

Sveti oče v sporočilu piše, da tako imenovano »četrto industrijsko revolucijo« neizogibno spremlja drastično zmanjševanje števila delovnih mest. Financiranje in tehnologiziranje narodnih ter globalne ekonomije sta povzročila obsežne spremembe na področju dela. Zmanjšale so se možnosti dobre in dostojne zaposlitve, kar je skupaj s slabšo socialno zavarovanostjo pripeljalo do zaskrbljujoče rasti neenakosti in revščine v več državah. Tako se jasno kaže potreba po novih podjetniških modelih, ki bi bili napredne tehnologije zmožni uporabljati na način, da bi vsem omogočili dostojno delo, da bi podpirali in utrjevali socialne pravice ter da bi zaščitili okolje. »Človek mora voditi tehnološki razvoj, ne da bi se mu sam pustil obvladovati,« poudarja papež.

Ne smemo pozabiti na uboge

Nato kot osnovni izziv vodilnih v poslovnem svetu navaja skrb za uboge, na katere ne smemo pozabiti. Nikoli ne smemo dopustiti, da bi nas kultura blaginje omrtvičila in nas naredila »nezmožne občutiti sočutje spričo bolečega krika drugih«, tako da ne bi več »jokali zaradi drame drugih, niti nam ni do tega, da bi se zanje brigali, kakor da bi bilo vse to odgovornost, ki je daleč od nas in se nas ne tiče« (Veselje evangelija). Jokati zaradi drame drugih ne pomeni le biti soudeleženi v njihovem trpljenju. Tudi oziroma predvsem pomeni zavedati se, da so naša lastna dejanja povod za krivice in neenakosti. Ko se zavemo tega, postanemo bolj v polnosti človeški. »Ne bojte se odpreti razuma in srca za uboge,« še spodbuja sveti oče.

Priložnost za gradnjo vključujoče družbe

Četrta industrijska revolucija, učinki robotike in znanstvenih ter tehnoloških inovacij, ne smejo voditi v uničenje človeške osebe, ne smejo je nadomestiti s strojem brez duše. In prav tako ne smejo voditi v preobrazbo našega planeta v prazen vrt, namenjen zabavi posameznih izbrancev. Sedanji trenutek nudi dragoceno priložnost za usmerjanje in upravljanje tekočih procesov gradnje družbe, ki je vključujoča, ki temelji na spoštovanju do človekovega dostojanstva, strpnosti, sočutju in usmiljenju. Papež spominja, da je podjetniška dejavnost »žlahten poklic, usmerjen v bogatenje in izboljšanje sveta za vse« (Laudato si’). Kot taka ima odgovornost pomagati in preseči zapleteno družbeno in okoljsko krizo ter se boriti z revščino. To bo omogočilo izboljšanje slabih življenjskih pogojev milijonov oseb ter zmanjšanje družbenih razlik, ki so izvor številnih krivic in ki razjedajo temeljne družbene vrednote, med katerimi so enakost, pravičnost in solidarnost. In v tem smislu lahko svetovni ekonomski forum, kot zaključuje papež, preko sredstev dialoga postane izhodišče za zaščito in varstvo stvarstva ter za dosego napredka, ki je »bolj zdrav, bolj človeški, bolj socialen in celovitejši« (Laudato si’).

Vir: Radio Vatikan.