Papež Frančišek: Vsaka evropska župnija naj sprejme begunsko družino

papez francisekPapež Frančišek je po današnji molitvi Angelovo češčenje pozval, naj vsaka župnija v Evropi sprejme eno begunsko družino. Božje usmiljenje je moč prepoznati po naših delih, je izpostavil in spomnil na življenjsko pričevanje blažene matere Terezije iz Kalkute. Pred tragedijo številnih beguncev, ki zaradi vojne in lahkote bežijo pred smrtjo in hodijo proti upanju življenja, nas evangelij kliče, naj smo »bližnji najmanjšim in zapuščenim«, je poudaril. Damo naj jim konkretno upanje in ne samo besed, kot so Pogumno naprej. Krščansko upanje je bojevito in vztrajno na poti h gotovemu cilju.

Pred prihajajočim jubilejem usmiljenja je zato papež Frančišek pozval »župnije, verske skupnosti, samostane in svetišča po vsej Evropi, naj izrazijo konkretnost evangelija in sprejmejo po eno družino beguncev. To je naj konkretno dejanje priprave na sveto leto usmiljenja. Vsaka župnija, vsaka verska skupnost, vsak samostan, vsako svetišče v Evropi naj gosti eno družino,« je ponovil in dodal, da bo njegova rimska škofija med prvimi.

Papež je vse evropske škofe, ki jih je imenoval »moji bratje« in »pravi pastirji«, pozval, naj v svojih škofijah podprejo njegov poziv, pri tem pa se spomnijo, da je Usmiljenje drugo ime za Ljubezen, pri čemer je navedel Jezusove besede: »Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.« Dodal je še, da bosta tudi dve vatikanski župniji v teh dneh sprejeli dve begunski družini.

Papež med pozdravi tudi o Venezueli in Kolumbiji

Sicer pa je sveti oče med pozdravi najprej v španščini spregovoril o razmerah med Venezuelo in Kolumbijo. Spomnil je na tamkajšnje škofe, ki so se v teh dneh zbrali na srečanju, da bi proučili kritično situacijo med obema državama, ki jo je povzročila ekonomska kriza, zaostrilo pa zaprtje meje s strani vlade v Caracasu.

Vir: Radio Vatikan