Papež Frančišek odprl sveta vrata Petrove bazilike in pričel sveto leto usmiljenja

papez sveta vrataCerkev je na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja vstopila v sveto leto usmiljenja. Ob 9.30 se je na Trgu svetega Petra začela maša, med katero je papež Frančišek odprl sveta vrata Petrove bazilike oziroma vrata usmiljenja. Slovesnega bogoslužja se je udeležilo okoli 50.000 oseb. Navzoč je bil tudi zaslužni papež Benedikt XVI.

Sveti oče je pred svetimi vrati najprej molil, da bi doživeli milosti jubileja. »O Bog, ki razodevaš svojo vsemogočnost predvsem z usmiljenjem in odpuščanjem, daj nam, da bomo doživeli leto milosti, ugoden čas za ljubezen do tebe in bratov v evangeljskem veselju,« je molil papež. »Še naprej izlivaj na nas svojega Svetega Duha, da se ne bomo naveličali z zaupanjem obračati pogleda k njemu, ki smo ga prebodli, na tvojega Sina, ki je postal človek, na to sijajno obličje tvojega neskončnega usmiljenja, zanesljivo zatočišče za vse nas, grešnike, ki potrebujemo odpuščanje in mir, resnico, ki osvobaja in rešuje. On je vrata, skozi katera prihajamo k tebi, on je neusahljivi studenec tolažbe za vse, on je lepota, ki ne pozna zatona, on je popolno veselje v življenju brez konca.«

Vrata usmiljenja bodo v Petrovi baziliki odprta do 20. novembra 2016, ko se bo na slovesni praznik Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva, zaključilo sveto leto. »To je ugoden čas, da spremenimo življenje! To je čas, da se pustimo dotakniti v srcu. Pred storjenim zlom, tudi pred težkimi grehi, je trenutek, ko je treba prisluhniti joku nedolžnih, ki so jim oplenili imetje, jih prikrajšali za dostojanstvo, ljubezen, za samo življenje. Ostati na poti zla je samo vir prividov in žalosti. Pravo življenje je nekaj drugega. Bog se ne naveliča ponujati roke. Vedno je pripravljen poslušati … Dovolj je že sprejeti vabilo k spreobrnjenju in se podvreči pravičnosti, medtem ko Cerkev ponudi usmiljenje« (Obličje usmiljenja, 19).

Vir: Radio Vatikan.