Papež Benedikt XVI. v novi knjigi: “Nihče me ni poskušal izsiljevati.”

Francisek in BenediktDanes bo tudi v Sloveniji predstavljena nova knjiga intervjujev nemškega novinarja Petra Seewalda s papežem Benediktom XVI.. Knjiga Zadnji pogovori je nastajala v času po papežem odstopu leta 2013, odlomki iz knjige pa so bili v četrtek objavljeni v Corriere della Sera.

Papež Benedikt XVI. je v pogovoru s Seewaldom izpostavil, da upravljanje z globalno Katoliško Cerkvijo ni bila njegova “močna točka”, kot slabost pa je ocenil tudi “šibko odločnost” pri težavnih odločitvah, s katerimi se je soočal. Upokojeni papež pa kljub težkim trenutkom v svojem pontifikatu vidi “tudi obdobje, ko so številni ljudje našli novo življenje v veri.”

“Dejansko sem bolj profesor, tisti, ki reflektira in posreduje duhovna vprašanja”, pravi Benedikt XVI. “Praktično upravljanje ni ena mojih močnejših točk, kar je gotovo slabost. Ampak sebe ne vidim kot razočaranje,” nadaljuje papež, “osem let sem namreč opravljal svoje delo.”

V objavljenih odlomkih iz knjige Benedikt svojega naslednika papeža Frančiška označi za “človeka praktične reforme”. Čeprav je bil ob njegovi izvolitvi marca 2013 presenečen (“Nihče ga ni pričakoval. Poznal sem ga, seveda, ampak nisem mislil nanj. Nisem si mislil, da je v izbrani skupini kandidatov.”) in negotov, ga je novoizvoljeni papež prepričal s svojim prvim nastopom na Trgu svetega Petra. Benedikt je še povedal, da ga je poskušal Frančišek poklicati, preden bi stopil na balkon, vendar je telefon zvonil v prazno – vse osebje je bilo namreč skupaj z njim  pred televizijskim sprejemnikom.

Ko papež Benedikt XVI. govori o svojem pontifikatu, prizna, da so bili “težki trenutki”, med katerimi izpostavi vprašljivo obravnavo spolnih zlorab v Cerkvi, njegovo odločitev, da dvigne izobčenje tradicionalističnega škofa Richarda Williamsona in sojenje v primeru ‘vatileaks’, na katerem je bil član njegovega osebja spoznan za krivega izdaje zaupnih dokumentov.

Upokojeni papež je jasno zanikal govorice, da bi odstopil zaradi groženj z izsiljevanjem ali kakšnih drugih nepravilnosti. “Nihče me ni poskušal izsiljevati,” pravi. “Če bi me kdo poskušal izsiljevati, ne bi odšel, saj pod takšnim pritiskom ni mogoče oditi.”

“Prav tako ni res, da bi bil zagrenjen,” še pravi Benedikt XVI. “Dejansko sem bil, hvala Bogu, v mirnem duševnem stanju nekoga, ki je premagal težave, v duševnem stanju, ko lahko mirno predaš krmilo tistemu, ki pride naslednji.” Benedikt še pravi, da je besedilo odstopa napisal približno dva tedna pred javno razlasitvijo 11. februarja 2013. “Napisal sem ga v latinščini, ker nekaj tako pomembnega opraviš v latinščini.”

V knjigi tako kot med papeževanjem Benedikt kritizira “razkristjanjenje” Evrope. “Jasno je, da se razkristjanjenje Evrope nadaljuje, da krščanski element skoraj izginja iz družbene strukture. Zato mora Cerkev najti nov način prisotnost, spremeniti mora način, kako se predstavlja,” pravi upokojeni papež. “Epohalni socialni prevrati so pred nami.”