Papeška komisija za zaščito mladoletnih dosegla pomemben premik v Vatikanu

Kardinal Sean O'malley, voditelj Papeške komisije za zaščito otrok.
Kardinal Sean O’malley, voditelj Papeške komisije za zaščito otrok.

Komisija, ki jo je ustanovil papež Frančišek kot svoje glavno svetovalno telo pri vprašanjih kleriških spolnih zlorab, bo letos prvič sodelovala pri usposabljanju novoimenovanih škofov z vsega sveta, medtem ko je bila nazadnje na posredovanje francoskega mionsignorja Tony Anatrella z usposabljanja izključena, poroča Crux.

Crux piše, da je tako komisija dosegla pomembno zmago znotraj Vatikana, saj so bili njeni člani povabljeni, da nagovorijo kongregacijo za škofe in sodelujejo pri usposabljanju, s čimer je Sveti sedež prepoznal pomembnost vloge cerkevnih voditeljev pri programih zaščite otrok. Baronica Sheila Hollins, članica komisije, vidi v tej potezi dokaz, da se v Vatikanu zdaj zavedajo prioritetnega pomena izobrazbe lastnih voditeljev o zlorabah in zaščiti otrok.

Člani Papeške komisije za zaščito mladoletnih so odločitev označili za ‘prelomno’, upoštevajoč dejstvo, da so škofe dolgo obtoževali prikrivanja primerov pedofilije in neprijavljanja sumov organom pregona. Številna desetletja so si v Vatikanu zatiskali oči in izmikali dejavnostim zoper duhovnike in škofe, ki so jih v primerih suma zlorab ščitili. Že v tem tednu bo tako pred škofe stopila tudi Irka Marie Collins, žrtev spolne zlorabe, ki je članica komisije. Predstavitev bo še toliko pomembnejša po nastopu Tony Anatrella, francoskega monsignorja, ki je na lanskoletnem usposabljanju škofom dejal, da primerov zlorab otrok niso dolžni naznaniti civilnim oblastem, marveč je to naloga staršev. Vodja komisije, kardinal Sean O’Malley, ga je sicer nemudoma popravil, da imajo škofje ‘etično in moralno’ dolžnost prijaviti sum tovrstnega kaznivega dejanja.

Komisija se je sicer pri svojem delu v Vatikanu srečevala z izrazi skepticizma, saj nekateri prelati še vedno gledajo na stroge ukrepe proti zlorabam, ki sta jih uvedla papeža Benedikt XVI. in Frančišek, kot na pretirane. Sheila Hollins sicer ocenjuje, da pri tem stališču ne gre za upiranje delovanju komisije, marveč za nepoznavanje.