P. Sovdat, Finance: Stari kadri spet nad državno premoženje

To so ta etika in nova načela delovanja v politiki, ki jih je pred volitvami obljubljal predsednik vlade Miro Cerar

Ne, ni šala: Marko Golob, eden največjih nasprotnikov privatizacije, človek, zaradi katerega smo (tudi) pri prodajah Mercatorja in sanaciji davkoplačevalci izgubili milijarde, je kandidat za nadzornika SDH. Gre za institucijo, ki bi morala apolitično in strokovno upravljati državno premoženje. Sodeč po imenih, ki krožijo, je nadaljnja privatizacija že v zraku. In premier Miro Cerar je spet požrl obljube, ki so mu prinesle zmago na volitvah.

Kako gredo visokoleteče Cerarjeve izjave pred volitvami o novi paradigmi, etiki in morali skupaj s kadrovanjem za SDH in DUTB? Nikakor.

V Cerarjevem kabinetu pravijo: »Želimo izpostaviti, da se bo pri omenjenem razpisu, ki še ni bil objavljen, upoštevalo kriterije za izbor, ki so strokovne narave, kar je ne le v skladu s koalicijsko pogodbo, temveč je predvsem potrebna profesionalna podlaga za učinkovito upravljanje državnega premoženja v korist državljanov.« Gre za identične stavke iz programa SMC in koalicijske pogodbe. Na neposredna vprašanja niso odgovorili. So pa dodali, da je komisija za izbor strokovna.

Kako gre v resnici? Po starem!

1. SDH: V kratkem, morda že ta teden, bo izšel javni poziv za iskanje nadzornikov SDH. Ti bi morali biti imenovani že pred meseci – a je Alenka Bratušek nalogo (kot še nekaj drugih) prepustila novi vladi, Miro Cerar & Co. pa so na to pozabili.

A razpis sploh ne bi bil potreben. V ozadju namreč že teče koalicijsko kadrovsko usklajevanje, ki bo na pet mest v nadzornem svetu SDH, krovnem upravljavcu državnega premoženja, posadil natančno tiste, za katere se bodo že prej dogovorili člani koalicije.

Po neuradnih informacijah naj bi stranka Mira Cerarja, ki sicer nima velike baze v gospodarstvu, zahtevala kar tri člane, po enega naj bi dobila SD in Desus.

Kdo so kandidati za nove standarde

Desus že ima oblikovan seznam.

Na prvem mestu je Andrej Polenec, nekdanji prvi človek kranjskega Iskratela, ki bi kmalu potopil družbo, ker je pomagal Binetu Kordežu pri propadlem menedžerskem prevzemu Merkurja – ki ga zdaj plačujemo davkoplačevalci. Polenec je to potrdil, dodal, da je bil kandidat za SDH že trikrat, na naša vprašanja pa ni želel odgovarjati, češ da nima časa, ker je v Moskvi.

Drugi na seznamu je Marko Golob, nekdanji član uprave AUKN, predhodnice SDH – predlagala ga je zveza društev upokojencev (ZUS) Mateje Kožuh Novak. Golob je bil eden najglasnejših nasprotnikov privatizacije, ki je v nasprotju s pravili AUKN leta 2011 naložil trem državnim družbam, da so kupile delnice NKBM – da jih ne bi tuji skladi. Eles, GEN energija in Pošta so tako izgubili 50 milijonov evrov – davkoplačevalci pa smo morali lani NKBM dati 1,2 milijarde evrov. Golob je bil tudi eden največjih nasprotnikov prodaje Mercatorja Agrokorju, ki je za delnico ponujal 221 evrov. Ker je ukanil belgijske nadzornike NLB, ponudba ni bila sprejeta, Agrokor se je umaknil, letos pa za delnico odštel le še 86 evrov. Finančni sistem je tako izgubil okoli 300 milijonov evrov.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.