P. Jančič, Delo: Mimo zakona milijoni Factor banki in Probanki

Pred proračunom za prihodnje leto bodo pred poslanci lanski proračunski grehi.

Začetka politične jeseni ne bo zaznamovalo le vladno pripravljanje proračuna za prihodnje leto. Čez dva tedna bodo poslanci v komisiji za nadzor javnih financ govorili o ugotovitvah revizorjev o nenavadnem lanskem finančnem poslovanju.

Revizorji so ugotovili številne nepravilnosti, poročanje in poslovanje države ocenili s pridržki in zahtevali popravke zneskov v zaključnem računu države. Med drugim so, ne ravno prvič, ugotovili, da je vlada iz rezerv za nepredvidljive dogodke plačevala povsem predvidljive stroške: za plače, članarine mednarodnim organizacijam, stroške veleposlaništev … Večino teh napak, ki se nanaša na proračun in poslovanje vlade Alenke Bratušek, predstavljamo grafično. Čez dva tedna je v parlament vabljen tudi guverner Banke Slovenije (BS) Boštjan Jazbec. Od skupaj 432 milijonov unovčenih poroštev države, to je skoraj trikrat več kot v prejšnjih petih letih skupaj, je bilo lani kar 428 milijonov jamstev za Probanko in Factor banko.

Več lahko preberete na strani časnika Delo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.