P. Gorše, Radio Ognjišče: Zavedati se stisk vseh otrok

Nekaj več kot mesec dni bomo imeli državljani in državljanke na voljo za oddajo podpisa v podporo razpisu referenduma o noveli o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ta čas se začne prihodnji ponedeljek, 23. marca, in bo trajal vse do 26. aprila.

Glede na to, da je v samo nekaj dneh uspelo zagovornikom pravic otrok zbrati več kot 80.000 predhodnih podpisov za referendumsko pobudo, je pričakovati, da se bo tudi tokratno zbiranje – ko je potrebna polovica manj podpisov – končalo še pred uradnim rokom. Ta pripravljenost Slovencev, da storimo vse, kar je v naši moči, da se do konca borimo proti napovedanim spremembam družinske zakonodaje, je dokaz, kako pomembno mesto ima v naši državi vrednota družine, ki jo sestavljata oče in mati, moški in ženska z otroki.

Ob vladnem načrtu prevrednotenja zakonske zveze moža in žene oziroma izenačitev pravic tistih, ki so poročeni, s pravicami homoseksualnih partnerskih skupnosti, pa ne smemo pozabiti na druge težave v naši družbi, kot je revščina otrok v socialno ogroženih družinah. Teh je na vratih centrov za socialno delo, predvsem pa humanitarnih organizacij vse več. Po podatkih Slovenske Karitas je od humanitarne pomoči v naši državi odvisnih več kot 20.000 družin. V teh družinah je še več otrok, šoloobveznih in še mlajših, nekateri imajo tako očeta kot mater, nekateri samo enega od njiju. Marsikje je poleg materialnih nezmožnosti prisotna tudi invalidnost, bolezen, duševna stiska …

Za te družine in otroke smo kot družba odgovorni vsi. Tudi, če ste nekdo, ki ima zadovoljiv socialni položaj in se v svojem okolju počuti zdravega, srečnega in zadovoljnega, ne nosite samo odgovornosti do svojih otrok ali bližnjih, ampak imate posredno odgovornost tudi do omenjenih družin v stiski.

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.