P. Frankl, Finance: Jankovićev poraz je zmaga razuma

Gabrovčeva zmaga za prvega človeka Olimpijskega komiteja Slovenije je morda najpomembnejši dogodek v Sloveniji minulega leta

Da ljubljanski župan Zoran Janković ni bil izvoljen za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, štejem za enega najbolj pomembnih dogodkov v Sloveniji v minulem letu.

Seveda govorim tudi o tem, da bi bila zmaga človeka, ki je, kot se temu reče, obremenjen s korupcijskimi tveganji, nekaj povsem neprimernega. »Šef slovenskega športa« za pravosodje ne sme biti sporna osebnost, njegov lik mora služiti kot zgled mladim generacijam, športnikom, družbi v celoti – če ima šport tudi vzgojno funkcijo, kako ga potem prepustiti nekomu, ki mu ne gre zaupati, da vzgaja?

Ampak pustimo to plat. Zanima me nekaj drugega. Župan občine Ljubljana ni samo politična funkcija, tako kot je politična, je tudi menedžerska. In če se Zoran Janković rad pohvali s tem, da je menedžer, bi se moral zavedati, da menedžiranje največje slovenske občine zahteva celega človeka, vso njegovo pozornost. Kako naj en človek opravlja dve tako pomembni funkciji, biti menedžer Ljubljane in hkrati menedžer športa? Obojega ne moreš delati hkrati in to dobro. Če poskušaš biti oboje, je velika verjetnost, da boš oboje delal polovično in korak do tega, da postaneš »šalabajzer«, je lahko zelo majhen. Janković pač ni superman, lahko si misli, da je, a ogromno primerov iz njegove delovne prakse kaže, da je vse prej kot to.

Kar nekaj slovenskih menedžerjev je, ki vodijo kakšno športno zvezo ali bi to radi počeli. Že razumem, da imajo šport radi in da podjetja, ki jih vodijo, šport podpirajo. Če menedžer pri sponzoriranju zasleduje (predvsem) ekonomske cilje podjetja, je to popolnoma v redu. Ampak ne razumem, zakaj želijo menedžerji podjetij voditi športne zveze. Zato, ker pripomorejo k temu, da podjetja podpirajo šport? Če želijo športu in podjetju, ki ga vodijo in ki podpira šport, dobro, potem ne bodo prevzeli še dodatne funkcije – dan ima samo 24 ur -, obojega se ne da delati dobro. Pa tudi velika verjetnost obstaja, da bi normalni lastnik podjetja nekoliko namrgodeno gledal, če njegov menedžer toliko časa usmerja v šport – razen če nima podjetje od tega nenavadno velikih koristi. Ampak to ponavadi ne more biti tako, vsaj če gre za normalni posel, in ne za čudne in velikokrat zakonsko sporne, recimo temu, obvode.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.