P. Cirman, Siol.net: Kje je našel novo službo direktor CSD iz afere koroška dečka

Nekdanji direktor Centra za socialno delo Slovenj Gradec Jurij Šumečnik, prva kadrovska žrtev primera koroških dečkov, ima novo službo – v državni energetiki.

Jurij Šumečnik, ki je po izbruhu afere maja odstopil s položaja zaradi ugotovljenih nezakonitosti v primeru koroških dečkov, je po novem zaposlen v družbi ECE, ki se ukvarja s trgovanjem z električno energijo, njen večinski lastnik pa je Elektro Celje.

V ECE so za Siol.net potrdili, da je Šumečnik od 1. septembra tam zaposlen kot strokovni sodelavec. Skrbel bo “za spremljanje zakonskih in podzakonskih aktov, ki so pomembni za delovanje podjetja, pripravo pravilnikov in normativov ter varstvo pri delu”.

Zamudili z vlogo babice za rejništvo

Šumečnik je konec maja postal prva kadrovska žrtev primera dveh koroških dečkov, ki ju je CSD Velenje proti volji njunih starih staršev namestil v rejništvo.

Odstop je ponudil po tem, ko je upravna inšpekcija ugotovila, da slovenjegraški center, ki ga je vodil Šumečnik, vloge babice koroških dečkov za izvajanje rejniške dejavnosti ni pravočasno oddal v reševanje pristojnemu organu. S tem je kršil pravice stranke do odločanja v zakonitem roku.

Žrtveno jagnje ministrice iz iste stranke

“Sam nisem naredil nič narobe, se pa glede na ugotovitve upravne inšpekcije čutim objektivno odgovornega,” je takrat dejal Šumečnik. Ministrica Anja Kopač Mrak je njegov odstop sprejela. Slaba dva tedna zatem je odstopila tudi direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik.

Šumečnik je tedaj v političnih krogih veljal za žrtveno jagnje, saj je s hitrim odstopom pomagal ublažiti vse večji pritisk javnosti na ministrico. Morda tudi zato, ker gre za vplivnega člana stranke SD, iz katere prihaja tudi Kopač-Mrakova. Šumečnik je namreč vodja koroške SD, leta 2012 pa je kandidiral tudi na volitvah za župana Slovenj Gradca.

Več lahko preberete na siol.net.