Kultura slovenskega naroda je tudi odnos do slovenske zgodovine in jezika

Gnjat in potica za Veliko noč še ni katoliška vera, glasbeno-literarni recital 8. februarja še ni kultura slovenskega naroda. Ne samo leposlovje, gledališko, filmsko, likovno, arhitekturno in glasbeno ustvarjanje, tudi odnos do slovenske zgodovine in slovenskega jezika (vključno z narečji) je vprašanje kulture, kulture za vsak dan – ne samo za Prešernov dan.

70 let po usodni spremembi “treh Slovenij”

Leta vojne in revolucije so razblinila mit o Slovencu kot poštenem, delavnem, bogaboječem človeku. Zaradi totalitarnega režima in neverjetno kapilarnega nastopanja politične policije se je po vojni – a ne v Kocbekovem smislu – spremenil slovenski značaj, kar se kaže zlasti v velikem medsebojnem nezaupanju.

J. Letnar Černič, Ius-info: Tako blizu, a tako daleč

Da lahko avtohtona manjšinska skupnost preživi v morju večine, je poleg narodne zavednosti in pripadnosti lastnim običajem, kulturi, tradiciji in skupnim koreninam, potrebna aktivna in finančna podpora njenih organizacij in izobraževalnih, kulturnih ter medijskih programov … Beri dalje

Terpin: Slovenci v zamejstvu in po svetu lahko okrepijo svoj glas

Damijan Terpin se je rodil 3. oktobra 1963 v Števerjanu. Politično se angažira v vrstah Slovenske skupnosti (SSk), edine slovenske politične stranke Slovencev v Italiji. Opravlja odvetniško službo in velja za izvedenca o pravicah narodnih manjšin. Na evropskih volitvah kandidira na listi SDS.

Sramota umira počasi

Novo leto se je komaj dobro začelo, pa spet tista stara pesem. Lepo, a izredno težko (in za nekatere slovenske državljane očitno tudi moteče) je danes biti Slovenec! No, pojdimo po vrsti. Ta ponedeljek, na praznik Gospodovega razglašenja, je v Čedadu potekal tradicionalni Dan emigranta. Kot uradna predstavnica slovenske države je tam v pozdravnem nagovoru nastopila tudi slovenska ministrica Tina Komel.

Slomedia.it: Dan emigranta in Mladi Benečani

V Čedadu je v ponedeljek, 6.1. potekal tradicionalni že 51. Dan emigranta, osrednji slavnostni govor je pripadel skupini Mladi Benečani. Na prireditvi so pozdravili Čedajski župan Stefano Balloch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po … Beri dalje