Nedelja mešanih občutkov za Slovence na Koroškem

Bernard Sadovnik v nov šestletni mandat, Enotna lista v prihodnjih šestih letih z absolutno večino v petnajstčlanskem občinskem svetu.

Na Koroškem je včeraj potekal prvi krog občinskih volitev. Na deželni ravni so ga najbolj zaznamovale posebne razmere zaradi epidemije koronavirusne bolezni, ki so se poznale predvsem v rekordnem številu po pošti oddanih glasov. Zaradi tega se je štetje precej podaljšalo, saj so morali najprej prešteti na voliščih oddane glasovnice in se šele nato lotiti prispelih po pošti. Tako v nekaterih največjih mestih izida še ni. V njih so v glavnem obdržali prevlado socialdemokrati. Le v Celovcu se obeta izjemno zanimiv finale, v katerem bi utegnil dosedanjo socialdemokratsko županjo tudi spodnesti njen svobodnjaški predhodnik, ki je vmes presedlal k stranki Ekipa Koroška, enemu redkih ostankov političnega projekta avstrijsko-kanadskega podjetnika Franka Stronacha.

Enotna lista z veliko zmago v Globasnici

Slovence nas je seveda bolj zanimalo, kako se bodo odrezali kandidati slovenske Enotne liste in z njo povezanih občinskih skupin. Glede na uspehe izpred šestih let in spričo sorazmerno pozitivnega ozračja v deželi so bili apetiti kar veliki. Končna bilanca pa je po prvem krogu mešana.

V Globasnici, kjer je Bernard Sadovnik leta 2015 Enotni listi priboril drugega župana, je šlo vse kot po maslu. Dosedanji občinski poglavar in predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk si je nov šestletni mandat zagotovil s skoraj dvotretjinsko podporo, medtem ko bo Enotna lista v prihodnjih šestih letih imela absolutno večino v petnajstčlanskem občinskem svetu.

Stranka koroških Slovencev je bero svetnikov med drugim povečala tudi v Bilčovsu, Selah in Škofičah ob Vrbskem jezeru. Na Selah, v daleč najbolj slovenski koroški občini, sicer ponovno ni uspel naskok na županski prestol, ki ga bodo vsaj še šest let greli socialdemokrati. Toda Enotna lista jim je iztrgala absolutno večino v občinskem svetu, tako da imata sedaj obe listi po pet svetnikov, jeziček na tehtnici pa bo svetnik Ljudske stranke.

Slovenska lista uspešna tudi v Ziljski dolini

Zelo lepo se blešči tudi izid iz z vidika slovenstva že precej načete Ziljske doline. V občini Straja vas je Volilna skupnost presegla petino glasov in s tem zabeležila enega najboljših dosežkov za slovenske liste sploh, čeprav bo imela v občinskem svetu še vedno dva izmed enajstih svetnikov. Svoj delež je Enotna lista popravila še v za Slovence pomembnih občinah Šentjakob v Rožu, Bistrica v Rožu ali Škocjan ob Klopinjskem jezeru. Višji odstotek glasov sta slovenski listi dosegli tudi v podjunskih občinah Železna Kapla in Bistrica pri Pliberku, a sta zaradi boljših izplenov socialdemokratov v obeh po en sedež izgubili.

V Bistrici pri Pliberku se ni izpolnilo niti upanje Vladimirja Smrtnika, da bi se uvrstil vsaj v drugi krog, saj njegovih zelo solidnih 27 odstotkov ob absolutni večini socialdemokratskega župana za to ni zadoščalo.

Drugod je bilo slabše

Največja kaplja pelina v čašo Enotne liste je verjetno padla v omenjeni Železni Kapli. Zdaj že dolgoletni župan Franc Jožef Smrtnik, Vladimirjev brat, bo moral v drugi krog, potem ko je pred šestimi leti zmagal v prvo, še šest let prej pa je postal sploh prvi župan iz vrst Enotne liste na Koroškem. Za odtenek ga je v prvo porazila socialdemokratska kandidatka Elisabeth Lobnik, s katero se je pomeril že leta 2015. Končni izid bo odvisen od tega, kako se bodo čez štirinajst dni razporedili glasovi izločenega kandidata Ljudske stranke. Vendar obeti za tretji Smrtnikov mandat niso nujno najboljši.

Sorazmerno velik padec je slovenska lista doživela še v Dobrli vasi. Hči Nadja Kramer se trenutno še ni uspela povsem navezati na uspehe svojega očeta Štefana iz prejšnjih let. Po zlu je šel tudi en sedež v Hodišah ob Vrbskem jezeru. Pomembno pa je, da so svetniki Enotne liste in z njo povezanih skupin obdržali svojo navzočnost v občinskih svetih prav v vseh občinah, v katerih so bili zastopani doslej.