Še ena reforma pokojninskega sistema?

Predlagatelji bele knjige o pokojninah so ponovno dokazali, da ne zmorejo treznega razmisleka o novem bolj pravičnem sistemu pokojninskega varstva kot naložbenem sistemu financiranja pokojninskega sistema. Tako bi breme financiranja pokojninskega sistema, odločanje o višini upokojitvene starosti, obdobju izplačevanja ipd. preložili na ljudi same.

Pokojninski sistem kot Ponzijeva shema

Edina razlika med Ponzijevo shemo in javnim pokojninskim sistemom je v tem, da Ponzi ni mogel prisiliti vlagateljev, da bi nadaljevali vplačila v njegov piramidni sistem, medtem ko je javni pokojninski sistem in vplačevanje vanj zakonska obveznost. Ob neprestanem zmanjševanju pravic in povečevanju prispevkov se sklicujejo na solidarnost do upravičencev.

Obstoječ pokojninski sistem kot Damoklejev meč

Trenutno stanje v pokojninskem sistemu je zaskrbljujoče, saj le približno 1,4 zaposlenega financira prihodke enemu upokojencu. Ob tem se lahko razmerje v naslednjem obdobju še nekoliko poslabša, saj v tem obdobju postaja delovno aktivna populacija iz začetka devetdesetih, ko je število rojstev pričelo upadati.