“Barbare” kar sami spustimo v domove

Pred časom sem v Svetem pismu naletel na odlomek, ki je tipično moški, za katerega se zdi, da kar vabi moške k še bolj mačističnemu obnašanju. Res, včasih se za kakšen del Svetega pisma prav zdi, da je napisan za moške: Budni bodite, stojte trdni v veri, možati bodite, bodite močni! Pri vas naj se vse dela iz ljubezni. 1 Kor 16, 13-14 Kaj za današnjega moškega pomeni biti buden?

Kakšen je pravi moški? Tak, ki skrbi zase.

Pred nekaj tedni se je na jumbo plakatih pojavila reklama, ki je napovedovala iskanje pravega moškega. Najprej sem pomislil, da bo to v nadaljevanju reklama za kakšen resničnostni šov. A še preden sem do konca razmislil in kaj napisal, so me prehiteli z odgovorom, da je “pravi moški tisti, ki skrbi zase”. Nisem vedel, da je to tista ključna lastnost, ki najbolj določa pravega moškega.

Raje zaščitite svoje ženske

Mlada poljska tviterašica Marta Niemczyk je na svojem tviter profilu pokazala fotografijo napisa, ki so ga odbojkarski navijači razvili v Berlinu. Na njem je pisalo: “Protect your women, not our democracy! (Zaščitite svoje ženske, ne naše demokracije.)” Tako so poljski navijači sporočili Nemcem, naj se raje posvetijo bistvenemu – naj vendar raje zaščitijo svoje ženske, preden se vmešavajo v politične zadeve tuje države. Kako jasno in boleče sporočilo za Nemce! Kaj se je zgodilo nemškemu ali – recimo raje – evropskemu moškemu, da ni sposoben več zaščititi svojih žensk?

Očetovska rana

Pred časom je pri nas izšel roman ameriškega avtorja Briana J. Gaila, ki v slovenščini nosi naslov Brez očeta. Knjigo sem vzel v roke predvsem zaradi provokativnega naslova, saj gre za temo, o kateri se … Beri dalje