“Barbare” kar sami spustimo v domove

surfing-the-net-1242808Na obcestnih jumbo plakatih, preko TV oglasov in na posebni spletni strani nas Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zelo nazorno opozarja kakšni da smo moški, ki tako prevladujemo in onemogočamo ženskam do enakosti na vodilnih mestih v gospodarstvu in politiki (zlorabo te besede je dobro zajel kolega).

Pred časom sem v Svetem pismu naletel na odlomek, ki je tipično moški, za katerega se zdi, da kar vabi moške k še bolj mačističnemu obnašanju. Res, včasih se za kakšen del Svetega pisma prav zdi, da je napisan za moške: Budni bodite, stojte trdni v veri, možati bodite, bodite močni! Pri vas naj se vse dela iz ljubezni. 1 Kor 16, 13-14

Kot vojaška povelja

Odlomek zveni kot kakšna “navodila za uporabo moškosti”. V prvem stavku so štiri kratka, direktna navodila, ki zvenijo skoraj kot vojaška povelja. V slovenskem prevodu so zapisna prav s klicajem. Kot da se Pavel malo razkuri, kot da apostol že z obliko stavkov želi povedati, da bi moški pa tole res morali prebrati, razumeti in vsakodnevno udejanjati. Ta povelja se slišijo takole jasna in preprosta in … popolnoma nerazumljiva nam moškim rojenim v drugi polovici dvajsetega stoletja.

Kaj pa pravzaprav v resnici pomeni danes za moškega biti buden, biti trden v veri, biti možat, biti močan? Za vsako od teh kratkih navodil bi se našlo veliko razlag. Sam se bom danes osredotočil le na prvo – na budnost.

Biti buden

Težko bi rekli, da so danes moški budni. Morda bi feministke rekle, da budno prežijo na vodilne položaje v politiki in gospodarstvu. Prav gotovo pa moški želijo izgledati močni in uspešni. Navzven.

Budnost – se mi zdi – pa pomeni mnogo več kot le biti buden za priložnosti za vodilna mesta, za izkazovanje telesne moči in uspešnosti. Kakšno budnost pa je imel v mislih apostol Pavel, ko je pisal zgornje besede?

Zdi se mi, da budnost pomeni kaj več kot zgoraj opisano, pomeni tudi več kot le odsotnost spanja. Bolj se mi zdi, da je Pavlovo navodilo usmerjeno v proaktivno držo moškega na dela Zla, ki pod pretvezo dobrega prihajajo v naš prostor, v naše šole, tudi v naše domove. Morda ideja budnosti izhaja iz starih časov, ko so mesta imela obzidja, ko so možje ponoči čuvali mesta. Da so žene in otroci lahko mirno spali, ker so vedeli, da so možje na položajih. Možje so bili zagotovilo, da so “barbari ostali zunaj”.

Buden moški “stoji na obzidju” in je pozoren na dogajanje v svojem okolju, buden moški se preprosto vpraša, kdo so današnji “barbari”, od kje meni in moji družini preti nevarnost. Postavi si preprosta vprašanja, kot so ‘kje so nocoj moji otroci’, ‘kaj gledajo po televiziji’, ‘kaj jih zaposluje na internetu’, ‘kaj delijo po Facebooku’, … Buden moški se vpraša kaj se dogaja po naših šolah, s kom se otroci družijo, kaj zaposluje njihove misli, kaj jim polni glavo.

“Barbare” kar sami spustimo v domove

Še nikoli nismo imeli tako slabo zavarovanih domov, še nikoli niso barbari tako zlahka prišli do naših otrok. Sedaj jim moški kar sami odpremo vrata. Preko optičnega kabla. V naših domovih še nikoli nismo imeli tako lahko dostopnih neumnosti do katerih zlahka pridejo naši otroci in mladostniki. Na dosegu enega preprostega klika so že majhnim otrokom dosegljive recimo pornografske vsebine, ki jih prav direktno uničujejo, jim vgravirajo v zavest napačen odnos do ženske, jim predstavijo spolnost le kot nekaj tehnično-rekreativnega in celo brutalnega. Zadnjič sem slišal po cesti govoriti tri dečke stare okoli štirinajst let, ko so navdušeno govorili kako je ženska seksala s konjem …

Na dosegu klika je dostop do igralnic pokra, do igralnih avtomatov, kjer se mladci zlahka zasvojijo z igrami na srečo. Na dosegu klika je dostop do visoko zasvojljivih igric. Na dosegu klika so povezave na “hortikulturne strani”, kjer se mladi lahko naučijo gojiti marihuano.

Buden moški je pozoren na dogajanje v “domači lepotici – ženi”, poskuša jo razumeti, pomembne so mu njene skrbi, njeni strahovi, njene želje. Seveda buden moški skrbi za to, da je delo v službi opravljeno, da se tudi ukvarja s kakšnim hobijem, da se ukvarja s kakšnim športom, …, a vse to buden moški uravnoteži – z najpomembnejšim. Pravzaprav najpomembnejše dá na prvo mesto.

Foto: www.freeimages.com, Jenny Rolo