Prispevek: Ta teden v EU

Ta teden so se Evropske poslanke in poslanci srečevali po tematskih odborih, kjer so predloge zakonodaje za 500 milijonov Evropejcev pregledovali in dopolnjevali s pomočjo strokovnjakov iz vrst profesorjev, lobistov in neprofitnih organizacij. — EU … Beri dalje

Patent pi

Zamislite si, da bi nekdo patentiral število pi. Bi bilo potem logično, da bi za vsako rabo kroga v vesolju podjetnežu morali plačevati? Koliko krogov vsebuje recimo navaden bicikel? Sploh ne samo dveh, kot sem hotel površno najprej zapisati, okrogla so še vsa kolesa prenosa, tudi ogrodje ima večinoma okrogel presek, pa veriga je iz krogcev … No, vrli izumitelj bi se sicer lahko hvalil, da je nadvse natančno izračunal število in pri tem odpravil nekaj klasičnih spodrsljajev pri računanju. Ampak, še vedno: si lahko kdo lasti število pi? Primerjava je zelo nenatančna, ker je nalašč skrajno pretirana, pa vendar: podobno doživljam ofenzivo biotehniloške korporacije Monsanto na genetski material. Moram priznati, da o patentni zakonodaji nimam pojma. Vem pa, da občasno slišim za patente, ki so nezaslišani. Ki jih lahko dopušča samo slaba zakonodaja.

Razlogi za samostojno Slovenijo

Imel sem napisanih že kar nekaj odstavkov neke bolj ali manj dolgočasne razprave o levici in desnici na slovenskem, pa sem se nenadoma spomnil na prihajajoči praznik dneva državnosti. Tako sem vrgel proč napisano in se raje osredotočil na iskanje skupnega kot pa na poudarjanje razlik. Ker, čeprav so razlike globoke in bodo take ostale še naprej, moja duša ob takšnih praznikih potrebuje tisti občutek, da nas nekaj vendarle združuje. Zato sem se tudi z veliko žalostjo prenehal udeleževati državnih proslav ob dnevu državnosti: le te so postale prostor za norčevanje iz domoljubnih čustev, namesto da bi ljudem dajale ponos.