Kar se nam je v komunizmu kdaj slabega pripetilo, je tako ali tako kriv Janez Janša

Če seštejemo vsa leta našega komunizma: štiri leta OF in partizanščine, pet let stalinizma – trdega komunizma, formalni komunizem in še dvaindvajset let postkomunizma, vidimo, da nam je komunizem praktično vladal tričetrt stoletja. In prav zato je noro, da levičarji na protestih načenjajo vprašanje revščine, saj so jo že njihovi strici pridelali. Protestniki so torej pljuvali v lastno skledo!

Vse za zdravje

Ampak lekarna je bila zaprta. Lahko bi kupil pralni stroj, svinjske zarebrnice, planinske čevlje, zaročni prstan, original nemško Nutello, srajco Boss ali vietnamske spodnje hlače, gnojilo za travo, žvečilne gumije za psa, celo trak proti bolham za mačko. Ampak lekarna je bila pa zaprta. Zadeva spominja na čase pred 30 leti. Potem je imitacijo komunizma zamenjala imitacija kapitalizma.

Konkurenčnost v monopolu državnega šolstva

Državni monopol in stroga hierarhija, ki z birokratskim odnosom »izvaja šolstvo«, načrtno preprečuje nadzor in ocenjevanje kvalitete. Ker nimamo konkurenčnih pogojev, kjer bi lastništvo šol samo začelo pritegovati pozornost zaradi razlike v kvaliteti (ne le znanja, tudi vzgojnih pristopov!) in ker je večinska paradigma, da je »enakost« v družbi velika vrednota, ni težnje, da bi slovensko šolstvo postalo boljše.

Simbolni prelom s starim ni dovolj

Minili sta že krepko več kot dve desetletji, odkar je Lojze Peterle simbolno odstranil sliko Josipa Broza Tita iz vladnih prostorov ob prevzemu nove funkcije ministrskega predsednika ter zahteval, da se naslavljanje tovariš/tovarišica zamenja z gospod/gospa, saj so (bili) to »simboli drugega časa«.

Običajna slovenska nenormalnost

Julija bomo volili. Ustavni sodniki so presodili, da ni nič narobe, če odločamo o novi politični garnituri sredi počitnic. Če bo udeležba znotraj običajnih parametrov, bodo vsi tisti, ki že vnaprej stokajo in jamrajo o morebitne nelegitimnosti prihodnje vlade, morali utihniti. Čeprav kakšen kontinuitetnik javno stoka, da naj bi zmagala »desnica«, trezna presoja ne potrjuje takih strahov.

M. Kovač, Družina: Novo vino v stare mehove?

Na odločanje oseb, ki imajo vodilno vlogo v gospodarskih družbah, vplivajo njihov osebni interes, zakonske omejitve, tradicija (morala) in navade. Do večjih sprememb v ravnanju pride le, če obstajajo ustrezne spodbude, ki delovanje kapitanov gospodarstva … Beri dalje

Ž. Turk, blog: Orwellovsko po koncesijah

Nacionalni preiskovalni urad vodi predkazenski postopek »zaradi suma nepravilnosti pri dodeljevanju koncesij v visokem šolstvu«. Včeraj sem od NPU prejel obrazec, s katerim naj bi jim dovolil vpogled v arhiv moje elektronske pošte, ki jim … Beri dalje