Ekonomska svoboda in razvoj

Pred dnevi je izšla Fraserjeva lestvica ekonomske svobode. Slovenija se je s 97. mestom uvrstila med Svazijem in Surinamom. Kako to, da je Slovenija ekonomsko razvitejša od držav, v krog katerih se uvršča pri merjenih ekonomske svobode (npr. Laos, Tanzanija, Surinam), medtem ko ekonomsko najbolj svobodne države ne dosegajo življenjskega standarda Slovenije?

Mit o svobodi na Slovenskem

Slovenija je po zadnjih merjenjih inštituta Fraser zadnja na lestvici ekonomske svobode izmed vseh držav članic EU. Pomenljivo je, da precej zaostajamo tudi od predzadnje Grčije, ki so nam jo nekateri intelektualni centri pri nas še nedavno ponujali kot zgled. Na drugem mestu po ekonomski svobodi v EU je Velika Britanija, ki bo kmalu izvedla referendum o izstopu države iz EU.

Slovenski ‘marshmallow test’

Jasno je, da pri tako visoki javni porabi v Sloveniji zmanjka sredstev za investicije in zato se stagnacija, ali če hočete kriza, pri nas nadaljuje in ji še ni videti konca. V zbirkah kazalnikov tako za konkurenčnost kot tudi za ekonomsko svobodo je za Slovenijo najslabši kazalnik, tisti, ki nas najbolj vleče navzdol, ravno javna poraba.

Kavarna Hayek: Socialistična devetdnevnica

Združena levica, svobodi zagotovo najbolj nevarna politična druščina, ki je mesto pod soncem našla celo v parlamentu, je socialistično devetdnevnico začela s 1. majem, nadaljevala z obletnico smrti komunističnega diktatorja Josipa Broza, končala jo bo … Beri dalje

Ampak on je mož časti!

Dobro desetletje v vrhu evropske politike in (skoraj) dve desetletji na čelu svoje države. Jean Claude Juncker, on je mož časti! Spravili so se nanj, češ da je ambicioznež in da je korporacijam in multinacionalkam omogočil veleutajo davkov, ampak Juncker je mož časti!

Resnica vas bo osvobodila!

Andrej Naglič je diplomiral in magistriral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Prakso je opravljal v pravni pisarni ZN v New Yorku in v sektorju za mednarodno pravo na ministrstvu za zunanje zadeve. Vodil je pravno in kadrovsko službo podjetja Lip Bled in bil član upravnih odborov dveh hčerinskih družb Zavarovalnice Triglav v Beogradu. Pred vstopom v semenišče je deloval kot prokurist Katoliškega inštituta in direktor Inštituta Karantanija.

Tržnica s podjetji pred Cerarjevimi

Kmalu bomo imeli novo vlado, ki jo bodo tvorile tri ali štiri stranke, odvisno od tega, če bodo Cerarjevi vanjo povabili tudi ZaAB ali ne. Naključje je hotelo, da bo Cerarjeva vlada vodila državo ob prodaji nekaterih ključnih državnih podjetij, kot sta denimo Telekom Slovenije in Aerodrom Ljubljana, in, v kolikor ne bo prej razpadla, tudi ob sklenitvi tretje faze privatizacije, ki bo pomenil formalni zaključek ekonomskega dela procesa tranzicije.

Kateri razlogi podpirajo svobodno ekonomijo?

Moralnih in drugih razlogov, ki podpirajo svobodno ekonomijo je več. Črpamo jih lahko iz zgodovine a veljajo še danes. Omemba nekaterih prvin nam pomaga pri razumevanju ekonomske svobodne in posledično socialnega tržnega gospodarstva. Katere je vredno omeniti?