Stotinke dneva

Kaj je čas? Sveti Avguštin je rekel: “Če me nihče ne vpraša, vem kaj je. Če pa želim onemu, ki me vpraša, razložiti, ve vem.” Kako se lotiti letos novoletnih zaobljub? Drugače.

Ohlajanje hvaležnosti

Občutek hvaležnosti ima visoko vrednost takoj, neposredno po prejemu usluge. Bolj ko čas mineva, bolj se občutenje hvaležnosti počasi izgublja, vse dokler ne izgine. Namesto občutenja hvaležnosti ostane samo zavedanje in spominjanje na dobljeno uslugo. Odvisno od karakterja pa se lahko tudi to spominjanje potisne v pozabo. Ta proces imenujemo hlajenje hvaležnosti.

M. Krečič: Gospod čas, vrhovni sodnik

(Ob neki odločitvi) Odločili so ameriški vrhovni sodniki. Malo pred njimi je odločilo irsko ljudstvo. Odločil bo še kdo – kakor jih je že toliko pred njimi. Marsikdo odloča. Z odločitvijo seveda sprejme tudi svoj … Beri dalje

Zemlja ni le zemlja, je tudi čas!

Kriza, v kateri smo se znašli, in to ne prvič, ni le finančna kriza, temveč tudi kriza ekonomije, socialna in institucionalna kriza. Za izhod iz te krize ne zadostujejo stari recepti ekonomije. Ne zadostuje “razvoj”, ki je samo nedefinirana količinska rast. Zemlja ni le zemlja, je tudi čas! Potrošništvo je žal zunaj časa. V potrošniški družbi je čas klonil pred prostorom.

Ujetniki krožnice časa

In Slovenija, se zdi, ni na nobeni časovni premici. Nismo na poti k nobenemu cilju. Nikamor ne gremo naprej. Naš čas je cikličen. Krožimo. Živimo Groundhog day. To je tisti film, ko se glavni junak vsako jutro zbudi v isti dan. In se počasi, počasi uči, kako bi osvojil žensko srce. Vsak dan isti dan. Vsako leto isto leto.

Čas, ko ni več časa

Priznam: sprva sem hotel pisati zgolj o ustavnih spremembah oz. o tem, zakaj jih v Sloveniji potrebujemo. A ko je po medijskih kuloarjih zaokrožil verz pokojnega Daneta Zajca »Pride čas, ko ni več časa, in ko se je omenjeni verz dejansko združil z razlogi za tretjo majniško deklaracijo, ki je nastala skoraj sto let po prvi in četrt stoletja po drugi, mi je bilo jasno, da moram spremembe ustave umestiti v širši družbeni in politični kontekst.

Čas kot psihološka kategorija

„Nimam časa!“ „Dolg čas mi je!“ „Celo večnost te nisem videla, nič se nisi spremenil!“ „Povej hitro, mudi se mi!“ Kako ljudje danes zaznavamo čas? Dolgčas Ko smo pred leti začeli z uličnim delom v … Beri dalje

Mraz in odmiranje

Čeprav se je letošnja kratka snežna zima že poslovila, pa se še najde kakšna zapoznela zimska slika. Kot tale hiša v ozadju, ki je na pol porušena in čaka na svoj dokončni propad. Nekdanji stanovalci … Beri dalje