Odstop

Avtor: Matej Kovač. Vir: Družina. V demokraciji mediji, ustanove­ civilne družbe, pravosodje in druge javne ustanove pomembno vplivajo na delovanje ter na rezultate političnega procesa. Dolgoročno prispevajo k oblikovanju političnih stališč volivcev, bolj redko pa posežejo v politiko neposredno, tako da brez volitev dosežejo odstop nosilcev javnih funkcij.

Vtis, da je v zahodnih demokracijah standard, da politik odstopi, čim se večina javnosti strinja, da se je razkrila zanj kakšna resnična ali neresnična neprijetnost, nastane zato, ker do nas pridejo­ predvsem novice o dejanskih odstopih, ne pa tudi o vseh tistih, mnogo številnejših, obtožbah in sumih, ki so razburkali politično prizorišče, a niso imeli konkret­nih kadrovskih posledic. Razkriti sumi kaznivih ali nemoralnih dejanj, ki se lahko pozneje izkažejo tudi za neutemeljene, morajo dobiti še kakšen dodaten pospešek, da odnesejo prizadetega politika. Ti dodatni razlogi so:

1. Če politik ne obvlada svojih pristojnosti in je tako po mnenju zaveznikov kot nasprotnikov neučinkovit ali celo opravilno nesposoben.
2. Kadar je očitano dejanje izrazito v nasprotju z vrednotami politične opcije, ki jo politik zastopa, in ga tudi njegovi volivci prepoznajo kot dvoličneža.
3. Nosilec očitkov, ki je nesporna­ moralna avtoriteta v družbi, lahko pomembno prispeva k odstopu.
4. Če zaradi očitkov politik ne more več sodelovati v zavezništvu in hkrati želi, da zavezništvo obstane.

Po medijsko zelo dobro plasira­nih ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je jasno, da lahko k odstopom obeh politikov, ki sta na udaru komisi­je, prispeva le četrti razlog. Neučinkovitosti jima ne gre očitati, z večino dejanj, ki jima jih očita komisija, so bili njuni volivci seznanjeni že pred zadnjimi volitvami in jih niso vzeli za zlo. KPK ne more skriti svojega političnega aktivizma in tudi ni brezprizivna moralna avtoriteta.

A politik, ki mu je mar politična kariera, o smiselnosti obstoja političnega zavezništva ne odloča sam. Upoštevati mora tudi želje svojih volivcev in/ali interesih sku­pin, ki ga podpirajo. Zoran Janković se je tako moral oddalji­ti od procesa iskanja novega mandatarja, najbolj zvesti volivci Janeza Janše pa bi se težko sprijaznili z njegovim odstopom.

Vir: Družina