Odprto pismo urednikom osrednjih slovenskih medijev

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Vir: Facebook)

Pred nekaj dnevi sem napisala, da bi (vsaj) javna RTVS, ki jo financiramo vsi davkoplačevalci, ob zaključku mandata stare vlade morala v daljši oddaji javnosti predstaviti resnico o dosežkih (pozitivnih in negativnih) vladne koalicije SDS, NSi in SMC!
Predsednik Janez Janša je že pred časom povedal, da so uresničili vse cilje koalicijske pogodbe(!). Novemu premierju Robertu Golobu je predal dokument, dolg 200 strani(!) o delu vlade v tem obdobju in dodal, da je leta 2020 od prejšnjega premiera Marjana Šarca prejel (kar, moja op.) osem (8) strani dolgo poročilo (sic!).

V pismu sem omenila bralca One (Dela in Slovenskih novic), ki je napisal, da »je Janša Slovenijo v vseh pogledih uničil in pokvaril njen ugled v svetu«.
To ni osamljena trditev poslušalca, gledalca, bralca naših osrednjih medijev, tako se izražajo celo predsedniki strank – nekoč KUL koalicije, jeseni pa prihajajoče združene asociacije Svoboda.
V sredo je podobne besede, na Planet TV – v soočenju(?) z ministrico Dominiko Švarc Pipan – ponovila Marta Kos, kot vse kaže, kandidatka nove avantgarde za predsednico države. Nisem mogla verjeti ušesom, takoj sem preklopila na drug program, saj laži ne prenesem. Ne vem, ali je novinarka Valentina Plaskan reagirala.

Bo ministrica Asta Vrečko na koncu mandata tudi lahko vsakemu kulturniku pogledala v oči?

V pismu sem navedla tudi ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki je med prednostnimi nalogami navedla poleg »ureditve medijev« tudi oblikovanje razvojne, sodobne in vključujoče kulturne politike. Kako, prosim?
Pravkar pa sem prebrala srhljivko Mitje Iršiča o dogajanju na ministrstvu za kulturo, potem ko je minister Vasko Simoniti s sodelavci leta 2020 prevzel delo.
Avtor prispevka je na koncu še napisal (informacija tudi za novinarje?!), kaj vse so naredili v dveletnem mandatu:

»Kar pa se tiče samega mandata, lahko vsakemu kulturniku pogledamo v oči – ministrstvu Vaska Simonitija je uspelo zagotoviti rekordni proračun za kulturo tako za leto 2021 kot 2022. Kot že rečeno, samozaposleni v kulturi so skoraj vso pandemijo prejemali znesek 1100 evrov mesečno. Kulturni sektor še nikoli ni bil na tako zdravih temeljih kot v času te vlade. Vsako področje, ki spada pod pristojnost ministrstva je lani in letos dobilo več sredstev kot kadarkoli prej. Sanirati se je začela kulturna dediščina, ki je prej desetletje čakala na odrešitev …«

Napisal je to, o čemer mediji niso/niste pisali, so/ste pa pisali in ponavljali o diktaturi, kršenju človekovih pravic, ustave …
No, nevzgojena borka za človekove pravice, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v agitacijskem monologu v DZ vznemirila celo svoje kolege.