Odmev na Bilo je nekoč na zahodu!

PREJELI SMO. Priznam, da se z delom vsebine članka novinarja Janeza Markeša, na 6. strani Sobotne priloge Dela z 12. jan. 2013, ko obravnava stanje duha v slovenski Cerkvi kaže strinjati. V Delu sem pred dvema letoma zakričal ob finančni polomiji v Nadškofiji Maribor; »spozabili ste se nad evangelijskim učenjem, proti Bogu in človeku grešili, požrešnost in napuh sta vas premamila…« Za grehe v Cerkvi nismo krivi verujoči laiki, ki smo državljani Slovenije! Gospod Markeš vso kritiko do Cerkve in ravnanj posameznikov obravnava kot, da smo kristjani še vedno drugorazredni. Ločitev države in Cerkve je demokratična norma, ki ohranja avtonomijo obeh subjektov, verujoči pa zahtevamo pravico obravnave kot enakopravni državljani. V teh časih sprevrženih vrednot smo laiki in Cerkev dežurni krivci za stanje duha na Slovenskem. Ali je Janez Markeš kot novinar pritisnil s peresom, ko je bil dr. Jože Balažic v medijih deležen stigme, kot kristjan, nismo zasledili od svobodomiselnega novinarja protesta kristjanofobnega javnega diskurza nestrpnosti do verujočih v zvezi z kandidaturo Mojce Kucler Dolinar za članico Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti. Kakšni dvojni vatli, v razpadu vrednostnega sistema in tajkunizacije Slovenije se kristjane izganja iz občestva državljanov.

Kakšna demokratičnost gospoda Markeša. Katoliški laiki kot suvereni državljani imamo pravico pričakovati od javne RTVS spoštovanje medijske zakonodaje.. O kakšni pravni, laični in moderni državi piše, ko oporeka pravici državljanom za spoštovanje ustavnih dolžnosti javnega zavoda in se obregne ob protestno pismo Sveta katoliških laikov na RTVS. Na podlagi katerega ustavnega določila ali deklaracije o človekovih pravicah katoliški laiki se ne smemo oglašati?? RTVS na podlagi Zakona o javni RTVS in programskih standardov je dolžna spoštovati pravice in pričakovanja vseh državljank in državljanov. Ali je gospodu Markešu poznano, da je Radio SLO edini javni medij v Evropi brez uredništva za verski program in na »vedno prvem« s tedensko samo 3 minutno duhovno mislijo? Katoliški  laiki smo suvereni avtonomni ljudje in zakaj bi plačevali javni servis, ki krši človekove pravice in žali verska čustva. Predsodki, da vernost ne spada v javni servis z enako spoštljivostjo in pravico kot so politika, gospodarstvo, kultura, znanost, šport je ideološko laicistično izključevanje, ki spada v ropotarnico zgodovine. Verni laiki smo v večini pošteni in suvereni državljani in »ne sledimo nobenim Rodetom in Štuhecom« kot se nam očita.  In ne mislimo gospoda Markeša spraševati, kdaj in komu bomo napisali pismo in seznanili odgovorne za javne medije v Svetu Evrope, da smo deležni ideoloških izključevanj.

Ali plačniki obveznega rtv prispevka nacionalni RTVS nismo del slovenske družbe in bomo ponižno pristajali, da nas Radio Slovenija ignorira in žali? Na javnem servisu prepovedati slovensko duhovno glasbo, je primer nestrpnosti in kulturnega boja. Zakaj nam pa mesečno pošilja položnice? Markeš naj preveri programe javnih radijev sosednjih laičnih evropskih držav, kjer z verskimi oddajami in duhovno glasbo vsakodnevno sledijo pravicam spoštljive obravnave vseh državljanov. S kakšno medijsko pluralnostjo in svobodo pa smo soočeni na Slovenskem? Neodvisni in avtonomni pisci poslušajo plati obeh zvonov, kar pa zadnje mesece beremo v medijih kriči po naši skupni dolžnosti: kot državljani in člani civilne družbe smo tudi verujoči enakopravni državljani in nam ne boste v imenu laične družbe delili nauke in pravice po vatlih ideološke laicistične nestrpnosti.

Drago Vogrinčič, Cankova